avatar

Измама за "Зелена карта" в интернет!

Измама за "зелена карта" за САЩ плъзна в интернет

Тя се разпространява точно в момента, когато тръгва официалната уведомителна кампания за спечелилите в популярната визова лотария 31.05.2006

Нова схема за източване на лични данни и измамна покана да се изпратят пари обикаля интернет под формата на съобщение за спечелена зелена карта за САЩ.

Силно наподобяваща т.нар. нигерийски измами, тя се разпространява точно в момента, когато тръгва официалната уведомителна кампания за спечелилите в популярната визова лотария.

Електронното съобщение не само може да подведе много хора да отговорят и да изпратят поисканите стотици долари, но и създава сериозно объркване за онези, които наистина са спечелили.

От консулската служба към американското посолство в София обясниха за "Дневник", че в иначе доста убедително изглеждащото съобщение има

поне две неща, разкриващи, че то е измама

Първото е, че реално то не идва от Консулския център в щата Кентъки (Kentucky Consular Center - KCC), който е единствената правителствена агенция с право да уведомява спечелилите в т.нар. Diversity Lottery.

Второто е, че КСС използват съвършено различна от посочената в писмото система за обозначаване на милионите кандидатури за "зелена карта", които получават всяка година.

Текстът Your visa lottery winner's identity is ID-GRN777#4200DV# (това е "вашият личен" номер, който обаче се оказва един и същ във всички писма - бел. ред.), няма нищо общо с идентификационните кодове на центъра в Кентъки, посочиха от консулството в София.


Електронното съобщение, което се получи и в "Дневник", е озаглавено "Честито!!! Вашата лотария 2006-2007" и идва от поща usavisalottery@state.gov, а това е разширение на адреса, използвано от Държавния департамент на САЩ.

В самото начало на писмото за по-голяма убедителност е изписан официалният вашингтонски адрес на външното министерство на САЩ.

Заемащото две страници "поздравление, че сте избран" е изпъстрено и с други елементи, целящи да внушат достоверност, като адреси на имиграционни служби, съвети как да се обърнеш към най-близкото консулство на САЩ, колко и в какъв формат свои снимки да изпратиш и подобни.

Ключовият момент е искането да се преведат по пощата около 550 долара за един "печеливш", или 850 долара "за семеен статут".

Ако парите не пристигнат до три седмици след получаването на електронната поща, ще смятаме, че спечелването на зелената карта не ви интересува и се отказвате то нея, предупреждава текстът.

Внимателният прочит показва, че още първото изречение съобщава не че сте спечелили зелена карта, а че сте "един от щастливите печеливши в нашата програма за сканиране на интернет".

Формално това оневинява създателите на писмото, но подвежда много хора поради факта, че наистина в американската правителствена агенция компютър избира победителите.

Искането на пари пък използва официалното обяснение на имиграционните служби на САЩ, че ако сте спечелили зелена карта, трябва да предвидите известна сума за обработка на документите и други процедури, която обаче не се възстановява, в случай че накрая не получите специалния статут, за който сте кандидатствали.

Електронното писмо, подписано от "Марикате Пуркия, онлайн координатор" (но вече с друг имейл адрес, завършващ на usavisasite.com), силно наподобява т.нар.

нигерийски схеми за измама и кражба на данни

известни по света като "4-1-9". Най-разпространеният им вариант са поздравления за спечелване на много пари (между няколко стотин хиляди и няколко милиона долара) от електронна лотария или от наследство, за което изобщо не сте чували.

Трикът е, че за да ви ги преведат, много бързо трябва да им изпратите, да кажем, 5000 долара и личните си данни.

Ако се хванете на въдицата и реагирате на писмото, но искате отсрочка, измамниците започват да намаляват сумата, само и само да им изпратите някакви пари, докато в същото време се опитват да източат кредитната ви карта например.

Когато някой стигне дотам да им преведе някаква сума и чака най-после да се добере до "огромното наследство", започва мотаене, възникват непредвидени пречки и се искат още и още пари, докато накрая измаменият се усети и спре преводите.

Сдобиването с личен имейл адрес става по същия начин, по който го правят разпространителите на спам. В този смисъл "поздравлението", че сте спечелили зелена карта или 3 млн. долара наследство, има същата стойност като реклама на лекарство за уголемяване на пениса.

Реалността обаче е далеч по-зловеща - в средата на 90-те години поне 15 бизнесмени бяха убити и много други отвлечени, след като се бяха поддали на изкушението и отидоха в Нигерия или съседна африканска държава за контакт с измамниците.

Източник: http://netinfo.bg/



Моят коментар е, че наистина трябва да се внимава и да не се обръща внимание на такива е-мейли, защото уведомлението, че сте спечелили от лотарията за „Зелена карта" се получава по пощата на пощенския ви адрес и доколкото знам са връчва лично!!!