avatar

За френската филология и французите - нещо положително!

Изненадаааа, да ми се случи и на мен да кажа някоя хубава приказка за французин.
Записахме с няколко колежки да участваме въс франкофонски конкурс, наречен "До моето дърво".Сега много ми се иска да ви обясня за какво иде реч, обаче до одеве ми говориха за него с френски термини и български някак ми се губят...Нещо като писане с условия - имаш определени условия ,на които трябва да отговаря произведението, например да не използваш определена буква или да споменеш точно три пъти някоя дума...
Та записахме се ние, но аз просто ей така - хич не се бях засилила да участвам...Обаче онзи ден получавам мейл от г-н Венсан Анри, че организира за тези,които желаят, ателие , на което да ни разясни условията по конкурса, да ни покаже примери и т.н. Аз все още не бях решила дали въобще ще участвам, но човекът така и така идва в София, да взема да отида, да не го връзваме да чака участници, пък да няма такива.
И - ето ни.Двете с Десито и още някаква девойка от 4 курс.Чакаме го и аз се бъзикам с Деска - млад ли ще е, па ако е млад - женен ли е , и някакви такива...И изненада - не само че млад, ами и симпатичен и нежененSurprisedПримерно около 32-33 годишен да беше, с черна коса и зелени очи.И то какви зелени очи! Всъщност, на вид абсолютно нетипичен французин, защото беше и сравнително висок...Както и да е, тупнахме се на канапетата да ни говори Венсан.А той един спокоен, всичко си обяснява,показва, усмихва се и хич не беше надут, за разлика от много негови събратя...Бе трябва да взема да ви разкажа аз за моите интернационални либови, ама в друг пост. И накрая, като за капак и за съвсем мое учудване - подари ни книги! На всяка една от нас ни подари по две - Упражнения по стил на Кюно, а на мен ми се пада Животът - начин на използване на Перек, на Деси и другото момиче - Спомням си, пак на Перек.Не знам на кое небе съм от щастие за книгите.Обожавам да чета в оригинал, а оригинали на френски тук се намират трудно - освен във Френския център почти никъде другаде няма, а там цените им са си буквално по френския стандарт.Та за това с тия две книги този човек ме спечели като вярна фенка.Сега даже ще взема и в конкурса да участвам, да видим от него какво ще излезе.Нищо , всъщност, това е пределно ясно, но важното е ,че имам две книги!!!!!