avatar

За баба и нейните методи

Седя сред огромен куп мокри кърпички, все едно гледам някой от тези, "женските" филми. С удоволствие, стига в главата ми да не бумтеше ниагарският водопад или поне да не се изливаше толкова напористо от носа ми. Така де, поначало кърпичките си бяха сухи. А и един хубав филм добре щеше да ми дойде - стига да можех да чувам без да се налага да озвучавам и съседните апартаменти...

А и всеки, който ми се обади, се извинява, че ме е събудил - добре, че още не са ми предложили да замествам някъде Тина Търнър. Вярно, от към дрезгавия глас ще я докарам, но не се сещам тя да имаше песни, в които се кашля. Е, да не съм толкова скромна, и моят вариант на треска си го бива, но нейният вариант е по-добър:

http://www.youtube.com/watch?v=EeBF8tttOow

Поздравявам с песента всички здрави (да се радват, че са живи-здрави) и всички болни (с пожелание за бързо оздравяване)!

А аз отивам да изям едно лимонче, че не намирам къде съм си скрила чая, в който то трябваше да бъде удавено.

Така де, трябва ми време да реша с кой от любимите методи за изтезание на баба да получа глътка въздух! Избор има: лук, ракия или мед. Все клоня към меда, че той поне оставя приятен привкус накрая, но процедурата е еднакво неприятна - дали ще са тампони с ракия или ще се капе сок от червен лук или ще се мажат ноздрите отвътре с мед, за предпочитане леко захаросан, и да се чака с глава вирната нагоре докато се стече меда надолу към гърлото... - един дол дренки. Ама аз не съм чак такъв мазохист като баба и вземам течен мед. Поне това ми се позволява... :)

За кашлянето трябва да питам брат ми, че аз само като малко дете съм кашляла и имам бледи спомени за хардал (синапено семе) или настърган исиот в мед.

За кърпата с оцет за сваляне на температура няма какво да разправям, всеки си я знае :)

За гърлото се препоръчва човек за няколко дни да се отдръпне от другите. А дори и да не го направи, те другите ще се отдръпнат, че ето какво прилага баба: скилидка чесънче. Ама не като подправка в доматения сос за спагетите, ами така, директно. Да цитирам: "Като бонбонче!". Бели скилидката и си я дъвче сладко-сладко: стисне от ляво със зъбките (така де, ченето като заместител при нея) и чака да се стече сокът надолу, после прехвърли надясно - и така една скилидка поне 10-15 минути. Така се смучи "бонбонче" всеки два часа, докато не се оправи гърлото съвсем.

А инъче баба най си харесва стария изпитан метод с разтривката и душенето (второто определение е от мен). Важно: методът не се прилага когато човек има температура!!! Цялото тяло, много важно: без гърдите отпред - т.е. без областта на сърцето, се разтрива с ракия. Разтритите части веднага биват покрити с памучна дрешка, като се облича и вълнен потник върху тениската, а при чорапите памучните се пропускат и се минава директно на вълнени. Памучни панталони да не се забравят ;) Естествено не остава само до дрешките, отгоре идват толкова вълнени одеала, че човек отдолу под тях едвам да издържа тежестта им, като всички части на тялото са добре покрити. Затова му викам на метода "... и душенето", че със запушен нос и без това не е лесно да дишаш, а с тая камара одеала и при това със задължително прибрана глава под одеалата... ужас. Идеята е човек добре да се стопли и да диша топъл въздух, като всъщност по-нататъшния замисъл на баба е да те накара да се препотиш здраво - и не дава и да се шавне преди да са се намокрили памучните дрехи (все едно са прани ама без центрифуга), та да те накара да се преоблечеш и то защо? Не да спинкаш сладко-сладко, а за да издържиш на частта на процедурата под одеалата още веднъж - и тогава беж в банята да се изкъпе човек с вода с температура, сякаш е огнеупорен и на следващия ден няма да ходи до Пирогов да му лекуват изгарянията. Тогава се сменят не само дрехите, но и чаршафите, и - слава Богу - се намалява броят на одеалата до нормалния. И на следващия ден си като нов! А защо баба този метод най го обича? Ами защото той се прилага само при едно единствено условие - човек още не го е хванала настинката "като хората", т.е. не е болен, обаче усеща, че натам е тръгнал. Т.е. е нещо като профилактика да не се разболееш, ама в последния момент - и тогава баба е най-щастлива, че си здрав и можеш да й помогнеш да си прекопае градинката (= да й прекопаеш градинката)!

 

П.С.: Методите на баба действат винаги и безотказно (всичките са проверени лично; къде без, къде с бой), но аз не поемам никаква отговорност за прилагането им без баба! Т.е. доброволно и без надзор! Щото човек направо трябва да е малко много откачен (или отчаян) да ги приложи без принуда, че са си бая неприятни... но помагат :) Taka че аз отивам... Лимончето още ме чака!