avatar

За Бургас и неговите трудови хора...

Завърнах се. Временно. Отбивам се само, за да драсна няколко реда, които може да бъдат полезни на онези, които смятат да се отправят към китния Бургас, за да се поизпържат на плажа... или по работа, както се случи с мен. Не претендирам за изчерпателност и, както може би ще забележите (или поне онези от вас, които познават Бургас по-отблизо), "обектите"са предимно на walking distance от сградата на операта.
(Заведенията са подредени по реда, в който изникнаха в съзнанието ми и по никакъв друг критерий):

* "69" - на ъгъла на "Христо Ботев" и улицата над операта :)
+ прилично обедно меню, доста богато, много евтино. Извън обедното меню готвят ИЗКЛЮЧИТЕЛНО вкусно, но пада голямо чакане. Никога не е претъпкано и може да си чуеш приказката.
- намира се на тротоара на доста оживена улица, сервитьорките са муднички и не особено любезни, затварят абсурдно рано.

* пицария "Маската" - на ъгъла на "Александровска" и гореспоменатата малка уличка
+ прекрасни пици (доколкото това е възможно в България), промоции
- доста претъпкано, сервитьорките изпадат в ступор, когато видят повече от 4-ма души и посмъртно не могат да се справят. Затварят в 23.00

* "Бохем" - на "Александровска", една пресечка под "Маската"
+ хубави салати (без тези с риба тон), приятна атмосфера (ако има места), работи денонощно
- сервитьорките гледат на кръв, ако се появи по-голяма компания и никога не знаят какво има в дадено ястие. Има горен етаж, който е тих и абсолютно прекрасен, но работи само за групи над 20 души, или нещо от сорта, а сервитьорките в подобни случаи гледат като тези от "Маската"

* пицарии ""Red Fox" (до "Малибу")
+ готвят вкусно, но предимно салати и подобни.... мезета и сухоежбини, обслужването тази година е по-добро от миналата, когато не бяха чували за "Krombacher", макар че въпросната бира фигурираше в менюто
- цените са малко по-високи, действа се баааааавно

* "Малибу" (това всеки ще ви каже къде е)
+ голямо разнообразие от коктейли (алкохолни и безалкохолни), кремчета, мезенца, глезотийки, бързо обслужване, част от заведението работи денонощно
- много намусени сервитьорки (иначе обаче са много изпълнителни и експедитивни)

* "Старата котва" (или някаква там "... котва") - на края на "Богориди", преди Морската градина:
+ води се тузарско някакво и с това плюсовете се изчерпват
- мудно, претъпкано (нужни са резервации в по-кофти дните), "Узо"-то е мастика, бъркат поръчки, завишени цени. Категорично не ви го препоръчвам.

* "Старият капитан" (около пл. "Баба Ганка", Катедралната църква и концертната зала):
+ отлично се справят с компании 5-15 души, готвят вкусно, имат не твърде, но достатъчно богато меню, сервитьорките са мили, справят се (когато загреят), семеен бизнес, всичко е прясно. Цените са... да кажем, народни и малко над.
- забутано е, не става за тузарски демонстрации пред чужденци :), ако отидете в началото на работния ден (малко преди обед), на сервитьорката винаги й се спи и шанса да обърка нещо, е огромен. Узото е мастика (но то това няма смисъл да го казвам...), тоалетната е гадна...

* "Родевата къща" - пак някъде там
+ готвят МНОГО вкусно, Узото е узо :))), бързо обслужване (леко сервилен сервитьор, но се преживява), справят се прилично и с относително големи компании, чисто е, светло, приятно.
- хм... забутано място, ужасни правописни грешки в менюто, безумни преводи на ястията (но ако приемем, че сме отишли да ядем, а не да четем, няма проблем), музиката може да не допада на всички в компанията (италиански шлагери от 60-те, аз лично много ги обичам)

* ресторантът на хотел "Аква"
+ готвят вкусно, обслужването е бързо
- изглежда стерилно чисто, но има жътварки (които са си летящи хлебарки, откъдето и да ги погледнеш), ако седнете под/около климатика, ще ви изнесат като ледена скулптура (има 2 маси, които не са засегнати от него и номерът е да ги уцелите. Подсказвам - до вратата са).

* ресторантчето на крайбрежната алея след "BARCODE":
+ има прекрасно панирано сирене с мед и орехи, отлично приготвени морски дарове, обслужването е добро
- в пиковите часове е ужасно натоварено и музиката е оглушителна (особено вътре), няма тоалетна

* "Murphy's" (ж.к. "Лазур", зад бл. 75 (някъде зад Краставицата):
+ идеално за квартална кръчма, тъй като ако опознаете сервитьорките, вероятно няма да искате да им извиете вратовете.
- носят ти бирата с уискито, хляба и соса - след като си приключил с основното, бъркат поръчки и създават уникално комични ситуации ("- Извинете, какво представляват калмари "Мърфис"?"/ "Мииии... свинско с бекон.") и други подобни. Освен това е забутано и скъпо.

* билярда в сградата на Операта (до входа на Кукления театър). Е това си го оставих за десерт. Най-доброто.
+ току що смениха сукното на масите, освен това са цели 5, почти винаги има свободна, приятни сепарета, мноооого тънки питиета (така де, стига да можеш да си ги позволиш... аз там си пия веднъж годината "моето" уиски, заради което през другото време на близвам уиски ;) То пред него всичко друго бледнее) - огромно разнообразие на бърбън, скоч, други алкохолни и безалкохолни напитки, божествена музика (джаз, чил аут и т.н.т.), перфектно, ненатрапчиво обслужване. Работят до много късно.
- а сега де... климатикът е малко гаден (това го изсмуках от пръсти).

Лелеееее... колко нещо изписах. Дано съм била полезна поне на 1 човек, иначе трябва да се гръмна.