avatar

Жените ги уволняват често, а мъжете по-тежко преживяват кризата.

Съобщение: Международната организация по труда е съобщила, че в резултат на кризата, работа губят преди другите, жените заети в сферата на услугите, леката промишленост и търговията, във времето когато правителствата влагат средства в банките, индустрията и финансовите институти - традиционно “мъжки” сфери на дейност.
При това жените по-леко преживяват кризата, отбелязват психолозите от Кембриджкия университет. На мъжете уволнението или заплахата от него действа много по-тежко. Психолозите са уверени, че причината за това е в стереотипната представа за мъжете като осигуряващи.

Коментар на Лайтман: По-рано мъжът е излизал от пещерата за да ходи на лов, сега той излиза от дома за да отиде на работа със същата цел - да донесе “осигуряване”, заплата. В съвременния свят работната заплата се е превърнала в самоцел и нейната загуба се възприема от мъжете много по-болезнено.
От друга страна жената често се сблъсква със състоянието на неудовлетвореност, нестабилност и поради това кризисния период не толкова и влияе психологически. Тя винаги е готова за това и притежава готова противоотрова: дом, семейство. Получава се интересна ситуация: кризата със сила поставя всичко на своите места. Заставя Мъжете да се замислят за своето място в живота, да се откажат от играчките и измислените цели. Жените се връщат в семейството, към възпитанието на децата и подкрепа на мъжете.

http://www.kabbalah.info/bulg/blog/