avatar

Днес е Света Анна!

     Честит празник на всички дами с това хубаво име! Да са живи и здрави и много щастливи!


 Зачатие на Св. Анна. Празник на майчинството
 В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника на Рождество на Пресвета Богородица. На него се почита зачатието на Св. Анна - майка на Богородица.
Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според поверието на този ден започват родилните мъки на Св. Анна.
     В деня на нейния празник жените не работят, за да не се разболяват децата им. Гадае се за брак на момите като се засяват пшеничени зърна в ново гърне с вода. В случай че до нова година семената покълнат - това е знак за скорошна сватба.

  Света Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя Св. Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна.

Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през 13 век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

    Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна, майка на Богородица на 9 декември.
      На 9 декември имен ден празнуват всички, които носят името Анна (означава - благодат), Ана, Анелия, Яна, Анита, Анета

          Честит имен ден!