avatar

Диск със свободен софтуер за българското образование

Искам ви представя (макар и със закъснение) "Учи Свободен с Убунту" - "жив" / инсталационен диск, създаден да бъде в полза на българското образование, българите които тепърва ще се запознават с Линукс, както и хората които искат да имат готова и пълноценна работеща система навсякъде и на мига, без допълнителни инсталации и конфигурации. Дискът е базиран Убунту, Линукс дистрибуция. Съдържа всичко необходимо (операционна система  + подбрани програми) за всекидневна работа, както и множество образователен софтуер, което е и причината да ви го представя. Предимствата които предлага диска:
  • без инсталация - това е "жив" диск, можете да го стартирате на всеки компютър с DVD устройство, не е нужно да го инсталирате за да го опитате - всичко е вече инсталирано и настроено да работи. Така че тестването на този диск и използването му няма да промени нищо на компютъра на който сте го стартирали, няма опасност да повредите или объркате нещо. 
  • възможност за инсталиране - освен да го ползвате от DVD-то, можете и да го инсталирате, така че да се зарежда по-бързо, а и да помни направените от вас промени по настройките на програмите. 
  • образователен софтуер - диска идва с над 45 образователни програми (география, литература, математика, програмиране, химия, музика и др.) които със сигурност ще ви бъдат от полза в училище (или на вашите деца), а и ще предизвикат интереса на другите учители и ученици. Всички те са подбрани като най-добрите свободни програми в своята категория. Няма нужда да ги търсите в Интернет и инсталирате една по една - всички ви идват готови, инсталирани и конфигурирани.
  • всички необходими програми за всекидневна работа - Интернет, музика, видео, изображения, офис, комуникации - всички те са инсталирани на диска и готови за работа. Можете просто да ги вземете със себе си и да ги ползвате, където и да сте.
  • на български - ще намерите български език още от първия екран. Самото стартиране и работната среда на диска са на български, както и много от програмите. Някои от тях са преведени специално за диска.
  • описание на всяка програма - главното меню съдържа кратко описание на програмите. Има и по-подробно такова в помощната информация, така че дори напълно непознаващ диска може лесно да се ориентира кога какво да стартира.
  • ръководство на потребителя - на работния плот ще откриете ръководство за начинаещи за работа с Убунту (кратко на български и пълен учебен курс - на английски). Там ще намерите всичко необходимо за да стартирате в Линукс и отговор на много въпроси възникващи всекидневно при работата с компютър.
  • предварително конфигуриран - диска е настроен така че да е напълно готов за работа, с множество улеснения които иначе биха затруднили начинаещите. Например: готови шаблони за най-често създаваните типове файлове; clipart който е достъпен от офис и графичните програми; графична настройка на pppoe Интернет връзка; предварително споделена публична папка общодостъпна по локалната мрежа; групирани по области образователни приложения и др.
  • винаги с вас - диска не изисква инсталация на програмите и не променя компютъра на който е стартиран, така че ако ви хареса и свикнете с него, можете да го носите със себе си и любимите ви програми да са винаги с вас и под ръка. Така навсякъде ще можете да ползвате програми и среда с които сте свикнали да работите и да не губите време в опознаване на инсталираното на компютъра и борба с проблемите които може да има там. Вашите програми са записани на DVD и са под Linux, така че няма опасност да "прихванете" вирус, дори на компютъра на който стартирате диска да "бъка" от такива.  
  • полезен за възстановяване на данни - цялата операционна система и всичко необходимо за всекидневната ви работа се намира на вашия преносим носител. Така че дори компютъра на който стартирате диска да е с повредена операционна система, без такава и дори без твърд диск, това не е проблем - вие ще можете да работите нормално, както на всеки друг компютър. Дори можете да използвате "Учи Свободен с Убунту" като диск за възстановяване, ако по някаква причина не можете да стартирате основната операционна система на компютъра - можете да заредите от живия диск, да отворите нужните документи, да ги изпратите по пощата, да ги копирате през мрежата или изпечете на диск.
  • автоматично осъвременяване - при Линукс (за разлика от Windows), не само операционната система, но и всички инсталирани програми може да се обновяват сами автоматично, когато излезе нова версия за тях. Така че ако инсталирате диска грешките и проблемите в сигурността ще се отстраняват автоматично и винаги ще имате на разположение новите възможности на програмите, без да полагате каквото и да е усилие за това.
  • облекчена поддръжка - при Линукс (за разлика от Windows) нямате проблеми с вируси, така че не се налага да се грижите за антивирусна програма и осъвременяването и. Няма нужда и от дефрагментиране на диска, поради специфичния начин по който записват данните си файловите системи под Линукс. Това, заедно с автоматичното обновление на операционната система и всички програми, облекчава много поддръжката на компютъра или на компютърната зала.
  • без никакви разходи и инвестиции - диска съдържа само безплатен и свободен софтуер. Няма нужда да се купуват лицензи за нищо, дори за операционната система - всички програми на диска са свободни и напълно легални за използване веднага. Можете да направите колкото поискате копия на диска, можете да го давате на всичките си ученици - това е възможно само при свободния софтуер.
  • лесно разпространение - всичко това е събрано на 1 диск, който можете да лесно да копирате на учениците. Те могат да пуснат програмите дори и без да си ги инсталират на компютъра, така че демонстрациите и домашните работи са много облекчени. Всичко е предварително настроено, така че ще е еднакво при всички и няма начин да се объркат.
  • огромно количество лесни за инсталиране допълнителни програми - хранилищата на Убунту предлагат десетки хиляди свободни програми, които можете да инсталирате само като въведете името им в т. нар. "Мениджър на пакети" и натиснете бутона "Инсталирай". Забравете за търсене по сайтове, изтегляне, кракове, серийни номера. Нещо повече - след инсталиране всички програми ще се обновяват автоматично, щом излезе нова версия
  • стартиране във виртуална машина - Има възможност да видите как работи диска дори под Windows, както използвате вградената на диска виртуална машина (макар че стартиран така диска ще се зареди многократно по-бавно, заради емулацията).
  • стартиране от USB памет - всички знаем колко по-удобни са USB паметите от другите преносими памети. Е, няма нужда да се учудвате - "Учи свободен с Убунту" може да бъде инсталиран и да се стартира и от USB памет без никакви специални технически умения, но с помощта на тази елементарна програмка
  • възможност за ваша собствена версия на диска - ако след като харесате и инсталирате диска, добавите/премахнете програми и въобще го настроите за вашите собствени нужди пожелаете да имате нов "жив" диск с вашите промени, които да ползвате сами и да раздавате на приятели и ученици, можете да направите дори и това с програма, която е включена на диска :-)
  • страхотна поддръжка - и на последно място, но не и по важност - можете да се свържете с авторите на диска при всеки проблем който ви възникне и всяка идея за подобрение която ви хрумне. Те са страшно отзивчиви и отворени за нови предложения и идеи. Можете да разгледате или пишете и във форума към диска.
Повече информация: Можете да добиете представа как изглежда Убунту и чрез една директна виртуална разходка от вашия браузър.

Искам да отбележа, че не знам друг диск, пък още повече и на български, който да може да ви предложи толкова много възможности събрани на едно място. И при това без пари. Надявам се диска да ви е от полза. Струва си да му хвърлите един поглед, уверявам ви!

Данаил Трайчев,
"Учи Свободен"