avatar

Джулая......

Да посрещнем изгрева с вечната песен....

 

Uriah Heep - July Morning

 

 

 

Тази сутрин е Джулай морнинг или просто Джулая. Празникът носи името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година- July Morning и е най-традиционният хипарски празник в България. На всеки 30 юни срещу 1 юли младежи  посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Това е началото на лятото, а според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира и се изпълняват хипарски песни от 60-те - 70 - те години. Джулай Морнинг е уникално изживяване, което започва със залеза на слънцето предния ден и разходката по пътя към плажа. Много млади хора от различни краища на страната избират да посрещнат изгрева по българското Черноморие пеейки песни на Бийтълс, Пинк Флоид, Ролинг Стоунс и други легендарни групи от това време.
Джулаят не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева и сега се възприема като посрещането на ново начало и по-добро бъдеще. С времето основната идея на първото хипи-движение в България се променя.
Чувам, че по-младите хора не са запознати с условията, при които е възникнал този празник, или дори кой е авторът на песента, Кен Хенсли /който в снощи е пял в Бургас/. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го чакат.

 

Идеята за Джулая е по-жива от всякога. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневието, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване от личните ни окови, които понякога сами си ги поставяме...и не само...При възникването си, Джулай Морнинг е бил повод да се съберат на плажа младите хора, за да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и да протестират срещу управлението на страната, нелегално. Сега на плажа се събират в пъти повече хора, но оригиналната идея е отдавна забравена. Джулай Морнинг е уникално изживяване, което започва със залеза на слънцето предния ден и разходката по пътя към плажа. Много млади хора от различни краища на страната избират да посрещнат изгрева по българското Черноморие пеейки песни на Бийтълс, Пинк Флойд, Ролинг Стоунс и други легендарни групи от това време.

Традицията да се посреща изгревът на слънцето на първи юли се е запазила до днешни дни само в България.



 

 А сега може да видите изгрева на слънцето, заснет в Сиатъл:

 

 И още нещо интересно:

 

 Е, посрещнахте ли изгрева???

 Преди две години бях на точното място, почти до брега на морето на Джулая...Тази година ще позакъснее с една седмица морския изгрев за мен...