avatar

В Едно Селце, Близо до Панагюрище -4 част

...По пътя се задаваше с "умопомрачителна" скорост светлосиньо трабантче, което беше толкова бързо, че децата, които тичаха след него, бяха успели да го настигнат и замерят със снежни топки, викайки. Трабантчето спря пред Петьовата къща и от него изскочиха булка Еовина и мъж и Ристю. Тънкият и глас се извиси :
- Батееееееееееееееееееееееее! – отдавна не се бяха виждали.
Чичо Петьо погледна невярващ, че сестра му е тука. Чак когато тя го прегърна и целуна изфинено по небръснатата четина, се осъзна. Еее, то бива, бива...изучиха я, по Францата я пращаха и тя кво прихвана , цалуфки, лиготии...
През това време кака Пена, дочула писъка на зълва си, притърча по двора да я посрещне, оставяйки Тана в кухнята да меси. Двете жени се прегърнаха и целунаха "по граждански" пред погледа на чичо Петьо, който беше свъсил вежди. Подхванаха се под ръка и се запътиха към къщата. Ристю и чичо Петьо се поздравиха мълчаливо. Петьо хич не беше съгласен да дава малката си сестричка на някакъв тъмен балкански субект , и то от северния склон, но тя пък не питаше много-много и докато батьо и разбере, вече беше пристанала. Та за това между двамата цареше хладно уважение.
Малката Паца тичаше след леля си, очаквайки да получи някой нов армаган. Така де, тя леля й се сещаше да си дойде два пъти годишно - по Коледа и за рождения ден на Патрисия, та все трябваше да и носят нещо, пък ако може и градско, още по-добре.. Патрисия беше кръщелното име на наша Паца. Нали кръстница беше леля й, ама понеже у село трудно го произнасяха това име, та за това от бебе си остана Паца.
Събраха се в кухнята всички- Гьорето, Тана, Петьо, Пена и малката Паца, да се порадват на младоженците, да изпият  по една греяна ракия за тяхно здраве . Тош също влезе, но стоеше мълчалив в ъгъла. Стара изгора му беше Еовина, но докато посмее да я поиска, тя избяга с Ристю.
Не вървеше някак Пена да остави собственото си домакинство на плещите на кака Тана. Трябваше поне пред гостите да се покаже по-работна, въпреки че си знаеше, че и Еовина е от нейния сой и нямаше да й направи впечетление, че не се върти постоянно в кухнята. Стана кака Пена поне да нареди наточените кори и да ги сложи във фурната. Върна се след малко на масата, за да участва пълноценно в клюката, разисквана от "гражданята" , както иронично ги наричаше мъж й. Така потръгна разговорът, че кака Пена не се усети как минава времето и скоро замириса на изгоряло. Тана подскочи и изтича до фурната. Баницата беше попрегоряла...
- Пеноу, Пеноуууууу! Каква си загори-баница, мъри! - промърмори чичо Петьо, а Пена му отвърна :
- Може да съм загори-баница, ама я виж аптеката! Как е подредено всичко!
Въздъхна чичо Петьо и вдигна поредния тост за здравето на младоженците. Малката Паца обаче вече не изтрайваше. Любопитството и надминаваше всякакви граници. Тя се сгуши до леля си като коте и и промърмори:
-Лельо Винкееее, донесе  ли ми нещо?
Булка Еовина , вече зачервила бузи от домашното винце се засмя весело и придърпа голямата торба, която беше внесла в къщата. Какво да се прави, така и не се беше научила да пие ни у бащиния дом, ни при мъжа си и й личеше, че е в настроение.
-Разбира се, Патрисия - тя беше единственият човек, който наричаше наша Паца с кръщелното и име и редките им срещи всъщност бяха повод за малката да се сети как точно е по документи.
Еовина отвори торбата с надпис "Фиорелли" и извади кутия.Подаде я на Паца и зачака реакцията и. Цялата компания се скупчи да види какво ще извади момиченцето от красивоопакованата кутия. С хъс разкъса кутията и вътре откри най-красивите ботушки, които някога бе виждала. В любимия й розов цвят, с избродирани тъмночервени цветчета. При това италиански. Всички се разцъкаха звучно, а Паца, вече горда притежателка на най-красивите ботуши в цялото село, се увеси на врата на леля с мощна благодарност. Бритни Спиърс и съседката Цецка, която беше заминала да става манекенка в далечна София, бяха изместени от сърцето на момиченцето и тяхното място бе заето от един нов идол - буля Еовина.
Крайно време беше да се заловят отново с прасето. Мъжете излязоха навън, жените останаха да "шетат", а малката Паца обу новите обувки и изтича към крепостите, за да се похвали на дечурлигата с новата си придобивка. (ЕОВИН)