avatar

Бъдещето на Интернет.

Интересна новинка от NewScientist, която обаче мен лично доста ме изненада.

Изглежда, някъде по света, някои доставчици на интернет са решили, че могат/или че искат да могат/ да печелят допълнително от сделки с доставчици на ...други неща. В което няма нищо лошо. Освен това, че за да осигурят трафик към въпросните компании, интернет доставчиците ще ФИЛТРИРАТ или утежнят трафика към конкурентни компании (в смисъл ако пица А ви се зарежда за 0.5 секунди, пицария Б ще ви се зарежда за 5 минути ако изобщо ви се зареди) . Как ви се струва това?

Вярно, засега никой не знае практика ли е това или не, или поне аз не знам. Но очевидно Гугъл смята, че е реална опастност, защото ще пуска някаква програмка, която да установи дали ви се бъзикат с трафика целенасочено. Или ако не целенасочено, то поне систематично.

Прочетете статията (на английски е) и ако искат коментирайте вие на коя страна в спора сте.

Смятате ли, че "интернетът" трябва да е с еднакво съдържание за всички независимо от доставчика (с вариации в скорости, време и т.н.) или може и да не е еднакакъв- ако вашия доставчик предпочита пица А или кандидат за президент Б, вие просто ще го смените или ще се примирите. Въпросът е съвсем сериозен, между другото, защото мрежата става все по-важна в живота ни и съответно облагите от подобни мероприятия ще са доста примамливи, а резултата от подобен "монопол" (защото да не се заблуждаваме, малко са местата, където има повече от 2 доставчика на нет) ще са доста неприятни за потребителите.

Е?