avatar

А вие взехте ли си дневната доза калций?

Понеже не намерих общност Абсурди, където да поствам това, го пускам на главната страница.

 (Източник в-к "Монитор" )

Плевенчанка си купи наденица, пълна с перушина и найлон
Снимка: МОНИТОР

Не купувайте продукти, на които няма етикет и срок за годност, съветват от Комисията за защита на потребителите.

С шункова наденица, пълна с кости, кокоша перушина и късчета найлонов плик,  се прибра преди  дни от елитен магазин плевенчанка. На тръгване от работа към дома си Ирина Алексиева се отбила до кварталния хипермаркет, за да напазарува  за вечеря нещо, което лесно да се приготви.  В бакалията консултантите й препоръчали наденица, произведена от елитна старозагорска фирма, която получили  в същия ден. Алексиева си купила  килограм от колбаса и се прибрала, за да нахрани семейството си. Изненадата дошла, когато всички изгладнели се събрали около трапезата. Хората изумели, когато срязали иначе апетитно изглеждащия колбас. Наденичките били пълни с кости, перушина и найлонови частици от торбички. За негодния продукт жената решила да алармира в Комисията за защита на потребителите, но от там я отпратили да се жалва на РИОКОЗ или  ДВСК.  Алексиева се обадила първо в здравната инспекция, но от там й отговорили, че не могат да изследват храни, които са от животински произход.  Обадила се и в ДВСК. Те пък отговорили, че щом продуктът не е с изтекъл срок на годност, не могат да направят нищо по въпроса. Потресената жена обяснила, че е намерила кости, перушина и найлонови частици в колбаса, а любезна служителка на ДВСК  заявила, че е допустимо в продуктите да има определено количество калций. „Остава въпросът калцият  перушина и кокали ли е?",  попита възмутена Алексиева. Тя съжали, че в  яда и безсилието си със свекърва й  изхвърлили  наденицата, продукт на елитната колбасарска  фирма. Потърпевшата дори пробвала четири - пет  пъти да се свърже с фирмата производител, но телефонът, който се мъдрел на опаковката,  втори ден давал само  заето.

„Само  електронен запис на любезен диспечер  казваше „Моля изчакайте, защото вашето обаждане е важно за нас!", обясни тя. Оттук насетне домакинята не знае към кого да се обърне за съдействие, защото щом държавните институции нямат такива правомощия,  какво друго ни остава освен да се тъпчем с боклуци.

                                    
 
 
 

 

 

 


Като го прочетох, ми стана смешно, особено след репликата на служителката от ДВСК.

"Потресената жена обяснила, че е намерила кости, перушина и найлонови частици в колбаса, а любезна служителка на ДВСК  заявила, че е допустимо в продуктите да има определено количество калций."


Е, важното е, че поне служителката е била любезна...

Сега вече не ми е смешно, особено след като се сетих, че преди години и ние си купихме скъп салам от "елитен магазин" (на другия ден щяха да ни идват гости)  и решихме да го опитаме, преди да го предложим на гостите.
Натровихме се - саламът се оказа застоял. Поне не отровихме гостите си.

В САЩ, където се съдят за щяло и нещяло, подобна покупка щеше да направи тази жена милионер.

Искам да попитам - случвало ли ви се е нещо подобно и знаете ли какво да правите в такива случаи.
Очевидно - поне да запазите доказателствата.