avatar

WTF*

Бях си обещал да не пиша по въпроса, но ето на.
Правя го поради две причини:
-един ценен за мен човек настоя
-някакъв тип каза, че ще си направил харакири на площада ако още някой напишел нещо за инцидента "Борислава".
Е ценният човек си е ценен, а и ми се ще да видя сепуку на живо. Е, вярно, че този акт НЕ СЕ нарича харакири и че това е нещи присъсщо на самураите. Няма нищо сеирджийското в мен наделява, даже ще си услужа с личният уакизаши, тъй като вероятно човека обещал да си прави сепуку не разполага с необходимият инструментариум.

Но хайде стига съм демонстрирал общата си култура и умението си да се заяжда.
Мисълта ми е друга, а именно:

Какво става бре хора?!

Не мога да си обясня процесите, котито стават в блога. Вярно, не съм много умен, IQ от 136 не е много, но все пак... В последните 48 часа са написани 13 (14 с този) постинга по случай инцидента "Борислава". Лелеееееееее.... Аз съм от година и половина в този блог, но не си спомням да е имало друго събитие, което да генерира толкова писание. То не бяха фермани по три - четири екрана, то не бе цитиране на Мартин Лутър Кинг, то не бе вадене на правилници, закони, разпоредби, то не бе предлагания на оздравителни програми...
Хора, такъв шаш и паника не бях виждал отдавна, а когато видях за последно работата беше буквално на живот и смърт. Въобще кофти картинка от реалният живот.

А тук сега какво имаме?
Имаме класически пример за изкуствено създаване на проблем. Нали се сещата, ако всичко ви е наред да си измислите нещо, за което да се притеснявате. Аз съм специалист в това, но и на мен ми се струва доста комично ставащото.

Защо комично ли?
Ами първо, защото нямаме реален проблем.
Някой казал нещо на друг и другия го взел навътре...
Второ, паниката, която строи от повечето мнения изказани в последните 48 часа е напълно безсмислена.

Стигах до паниката.
Да, пак казвам, има паника, паника и пак паника, която се чете между и в редовете на досат от изказалите се. Нещо от типа - "Леле, войната почна и сега какво ще правим...". Паниката и страхът заслепяват сетивата и човек почва да пише и прави глупости, тъй като буквално не осъзнава ситуацията.

Та след като народа е обхванат от паника, почват да се правят глупостите.
Глупостите в момента се изразяват в някакъв необясним за мен напън за затягане на правилата - "драконови мерки", "здрава ръка", SS, Полиция на мисълта...

Ей, хора! Знаете ли какво става ако вземете шепа сух пясък и го стиснете здраво. Почва да се изплъзва от ръката ви.
Трябва да се озъснае простият факт, че блога е една доброволна организация за 99,999% от потребителите му. Ако искат пишат вътре, ако не искат - не пишат.
Абсурдно е да се правят каквито и да е опити за налагане на железен ред и дисциплина сред една доробволна организация като тази.
От личен опит ви го казвам - имал съм досат подчинени хора под себе си на които съм могъл да налагам жестоки наказания. И мога да ви кажа, че тези хора са ме следвали и са ми изпълнявали заповедите не защото съм се правил на началник.

Стигнахме до момента в който все пак трябва да кажа какво трябва да се направи.
Винаги съм разчитал на личният пример - прави като мен. Метода е адски успешен. За добро или за лошо в блога има хора, които дават тон. Така неусетно нещата се саморегулират.

Не вярвате в това ли?
Ами повярвайте. Поразгледайте за какво и как се пише. Едни пишат за едно, други за друго. Едни ги четат повече, други по-малко. По-важното е, че никога нещата не са излизали от рамките на общоприетите морално-етични норми.
Това е факт!

Негативите, които в момента се трупат не идват от Борислава, негативите идват от паниката, която тя придизвика.
Един паралел с тероризма -  терористичният акт не вреди с няколкото човека, които са убити и ранени. Тероризма вреди със страхът, който насажда и понякога с неадекватните мерки, които се взимат.

Сега за мен стигаме до момента в който се правят опити да се подоби нещо, което работи почти отлично. Железният инженерен принцип е, че ако нещо работи, то е най-добре да не го пипате.
БГлог работи

Не просто работи, а работи много повече от добре.
Най-доброто, което може да се направи в случая е да не се прави нищо.

Винаги ще има полемики. Винаги ще има по-остри изказвания. Винаги ще има псуване (в писменна форма или само на ум).

Просто на всеки потребител трябва да се даде правото сам да определя какви коментари са допустими в собственият му блог.

Това е. Деца спете спокойно - проблем няма! Нито края на света идва, нито БГлог се скапва. Няма индикации, нито за едното, нито за другото.

И все пак, тъй като съм си гадничък, ми се ще за финал да ебна няколко хора с един цитат от евангилието на Матея. Надявам се тия хора да са достатъчно умни да се усетят, че иначе язък за интелектуалният ми напън:

3. А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?
4. Или, как ще кажеш брату си: чакай, да извадя сламката от окото ти; а пък на, в твоето око има греда!
5. Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си.

Айде, имайте хубав ден и без паника!