avatar

Shark Net – мрежа за проследяване на акули в реално време

Екип от морски биолози създаде приложение, което използва сигналите от автономните морски роботи от мрежата Wave Glider, за да предупреждава потребителите на смартфони и таблети за местоположението на най-близко преминаващите до тях акули.

Учените са от Университета Станфорд и се ръководят от професор Барбара Блок. Те са създали безжична мрежа по продължението на бреговете в близост до Сан Франсиско за ранно предупреждение от големи бели акули.

Източникът на информация са автономните безшумни роботи Wave Glider, които се захранват от слънчева енергия или такава от вълните и функционират по западното крайбрежие на САЩ. Освен акули, те проследяват движението на китове, костенурки и какво ли още не.

Конкретно информацията за акулите обаче е от сериозен интерес за местното население и туристите и именно тя ще бъде разпространявана с мобилното приложение Shark Net. То изпраща предупреждение всеки път, когато някоя акула се приближи до бреговата ивица. Освен това разполага с дигитална карта и 3D модели на различни акули.

Още по темата - тук