avatar

Re-charge

Времето все повече не ни достига. Опитваме се да оползотворим и последната секунда от денонощието. Опитваме се да останем будни колкото може повече. Ако можеше само въобще да не се налага да спим. Толкова неща има да бъдат свършени...
Енергията също не ни достига. Силите ни не са неограничени, трябва да бъдат презареждани от време на време. Но имаме ли време за това?? Ако можеше човешкото тяло да се презарежда само от време на време.. Включваш се където трябва и след няколко минути си зареден със свежи сили..

Четох, че кафето може да се смята за основният двигател на индустриалната революция, защото е спомогнало за прехода на труженика от работа на полето към работа в затворени цехове с изкуствено осветление. Дневният режим, направляван от ествествената смяна на деня и нощта, е бил нарушен. А и се налагало да се работи все повече и повече часове.

Днес освен, че се налага да работим все повече и повече, искаме да отделим време и за забавления - я дискотека, я клуб, я купон с приятели до към 3-4-5 часа сутринта. А на другия ден - на работа? Ами няма как... Кафето е една от алтернативите. Но то като че ли започва да става недостатъчно, понякога въобще не действа или се налага да изпиеш 3-4 чаши, за да подейства.
Спомням си, че преди няколко години в лондонското метро бях видяла реклама на някаква напитка за ободряване и освежаване. На едната снимка беше нарисувана ученичка, която спи на чина, а на другата млад костюмар, на когото очите се слепват и аха да клюмне на бюрото си.

Сега и при нас вече има такова изобилие от ободряващи напитки, че свят да ти се завие (включително и една с лика на нашия многообичан субект от предизборния поздрав на Мицев и Павлов).
Реших да си направя малък експеримент и да опитам няколко от най-популярните така наречени енергийни напитки. И без това напоследък по-рано от един и половина не мога да си легна, а през деня изцеждам до последно и без това оскъдните си силици.

Какво казват производителите:


1. P** B*** energy drink 
е освежителна напитка с гарантиран тонизиращ ефект. Препоръчва се при отпадналост, физическа и психическа преумора. Стимулира обмяната на веществата.

2. Енергийна напитка S***k
Газирана енергийна напитка с кофеин и таурин. Пастьоризирана.
S***k  е специално създадена газирана напитка, която съдържа таурин и природен кофеин, с цел да подкрепя мозъчната дейност. S***k осигурява на тялото свежа енергия и витамини.

3. R** B***
Газирана напитка, съдържаща кофеин и таурин. R** B*** energy drink  е предназначена специално за периоди на
повишена преумора и стрес и умствено и физическо натоварване.
- Повишава физическата издръжливост
- Повишава концентрацията и скоростта на реакция
- Подобрява бдителността
- Подобрява емоционалното състояние
- Стимулира обмяната на веществата


Чудесно звучи, нали? Какво всъщност се случи:

Ден първи - използвам експериментален препарат Номер 1

Час 14:00 - Първоначален прилив на енергия, тип "Ей са ше ги разбия всички"
Час 16:00 - Леко сърцебиене и треперене на ръцете, както и едва доловимо бучене в ушите и главата. Повишаваща се изнервеност от многобройните задачки, които ми пристигат, както и опитите на няколко души да ми изпратят гигантски файлове по ел. поща, половината от които повредени или празни...
Едното може да няма нищо общо с другото, разбира се.
Час 18:00 - Все същото.


Ден втори - използвам експериментален препарат Номер 2

Час 14:00 - Първоначален прилив на енергия, тип "Всичко е под контрол, няма място за паника"
Час 16:00 - Леко сърцебиене и треперене на ръцете, както и едва доловимо бучене в ушите и главата. Поне не съм изнервена.
Час 18:00 - Май вече не ми треперят ръцете. Ама и енергията никаква я няма.


Ден трети - използвам експериментален препарат Номер 3

Час 14:00 - Всякаква липса на прилив на енергия. Странно.
Час 16:00 - Лека нервност. Ръцете ми не треперят и нямам сърцебиене. Това е добре. Обаче настроението ми почва да пада главоломно.
Час 18:00 - Хм. Пълно скапване на настроението, за което допринасят и няколко души. Едното може да няма нищо общо с другото, разбира се.

Хубавото на тези напитки е, че всичко си пише - какво съдържа, колко калории има и т.н.  Енергия, издръжливост, концентрация.... Страхотно. Лошото е, че никой не ти обяснява как се отразява това на организма ти всъщност.
Във втора част на нАучното ми изследване смятам да разгледам химичния им анализ и някои интересни исторически факти :) Ако имам сили и енергия за това де....

p.s. Ама и аз съм една изследователка - бях объркала местата на напитките ;)