avatar

Honey, honey...

Една от миризмите, с които свързвам детството си, е уханието на восък и клей. Баща ми беше пчелар и трябваше да му помагам да вади меда - едно занимание, което ме изпълваше с ужас. Pодителите тогава нямаха много време да се питат какво ще стане, ако детето им получи алергичен шок, ако бъде ужилено. Нито дали го е страх от хилядите разярени пчели, усетили наглата кражба посред бял ден, които се опитваха всячески да се докопат до част от мен, недостатъчно защитена от дрехите. Предпазно облекло? За какво говорите?! Баща ми смяташе това за лигавщини. Нали и без това стоях отстрани, чакайки го да ми подаде питата. За какво ми е специално облекло? Той отваряше кошера бавно и спокойно, стремейки се да не смачка нито една пчела. Боготвореше ги. Макар да не вярваше в нищо друго освен Природата :). Работеше без ръкавици, често дори без було. Жилеха го, разбира се. Той не им обръщаше внимание. В моите ръце беше единствената защита - пушалката. Умирах от страх, защото знаех - малки са, но когато са заедно, са страшно силни.

Баща ми винаги казваше: "Стой спокойно. Те усещат страха ти. Не се страхувай, не махай с ръце и няма да те ужилят."

Жилеха ме. Поне една заблудена пчела все ще изскочи отнякъде. Но огромната любов и уважение, които баща ми изпитваше към тях, явно са ми повлияли - нито веднъж не им се разсърдих.

И до днес съм абсолютно убедена, че най-полезните същества на земята са пчелите. Убедена съм, че медът може да излекува почти всичко - от болно гърло до болни отношения :). Вкъщи винаги има мед - всякакви видове - чист или смесен с  клей, пчелно млечице и прашец. Знаете ли, че медът е единствената храна, която никога не се разваля? И този на 3000 години, който откриха в египетските гробници, е все още годен за ядене. А всичко, което можем да постигнем ние, е да сложим химия в храните си, за да ги запазим за 6 месеца...Превръщайки ги в отрова...

В събота заведохме нашите момичета да видят истински пчели и кошери. Записахме се, платихме и ето ни първи в Heller Nature Center.,  който се намира в предградието Highland Park. Сградата на Природния Център е заобиколена от много цветя - хората са възстановили т.н. прерия на Илинойс - огромен резерват, в който можеш да се разхождаш, а гората е толкова дива и недокосната, че прилича на джунгла.

Моите момичета обичат животните, но като повечето деца, живели в градската джунгла, се страхуват от най-безобидни създания - мухи например. Беше ми много интересно как ще се почувстват край кошер с разярени пчели. По пътя им повтарях непрекъснато мантрата на баща ми - стой спокойно, не махай с ръце... Понеже бяхме дошли по-рано (водя се от принципа "Ако не можеш да идеш навреме, иди по-рано"), имахме време да се запознаем с тази гъсеница. Странно, но децата много и' се зарадваха, може би защото наистина изглеждаше много симпатична.

       

         
From Beekeeping'09

Събрахме се около 30 души, само 10 от които деца. Преди да се втуpнем към кошерите, трябваше да чуем кратка едночасова :) презентация за пчелите. Видяхме дори "истинска пластмасова пчела":

    

                                              
From Beekeeping'09

 След като разгледахме под микроскоп части от пчели, кралици, търтеи,...дойде време за истинското приключение. Разбира се, американците са маниаци на тема лична безопасност (става въпрос по-скоро за тяхната лична безопасност, не вашата :) - просто ги е страх да не ги осъди някой) --- облякоха ни от глава до пети в предпазни костюми, с които наистина заприличахме на извънземни нашественици, дошли да покоряват Планетата на Пчелите...

From Beekeeping'09

Вашият покорен фоторепортер знае много добре как се перат изцапани с клей дрехи (като се изхвърлят). Затова въпреки страшните предупреждения, че ако си сваля ръкавиците, това щяло да бъде само на мой собствен риск, аз не рискувах да си изцапам фотоапарата с восък и клей като тези смели хора:

                
From Beekeeping'09

Жената, която работи и в Heller Center, и като помощник-пчелар "на частно", гордо каза, че за цялото време, откакто водят тази програма, нямат нито един случай на ужилен. Е, ние няма да сме ние, ако поне не опитаме да попаднем в статистиката - след края на програмата съблякохме скафандрите и отидохме да се поразходим. След половин час се върнахме на мястото с кошерите и наблизо, кацнал в клоните на едно дърво, открихме този рояк:

From Beekeeping'09

Децата изтичаха да извикат пчеларката. Полюбувахме се съвсем отблизо на рояка и в този момент една от пчелите, които преди малко бяхме разярили, долетя от кошера си с твърдото намерение за отмъщение. И дали е бил прав или не баща ми не знам, но пчелата кацна точно в косата на най-страхливия член от групата - малката ми дъщеря. Въпреки богатия ми опит, аз не успях да реагирам адекватно. "Първият закон" - "Не убивай пчела", втълпен ми от баща ми от най-ранно детство, се сблъска с факта, че пчелите жилят винаги, когато се чувстват заплашени. А става въпрос за малкото ми момиченце... Споменах ли ви какъв ужас изпитва Ана от насекоми? Ха така. Представете си сега картинката - дете пищи и не мърда (спазва инструкциите :). Кака също почва да пищи. Природозащитничката казва, че всичко е ОК (как няма да е - събитието е свършило и каквото и да се случи - си е наша отговорност, не нейна). Аз се опитвам да махна пчелата от косата (голям смях, Ела, ти точно да не знаеш, че така НЯМА да стане). Мъжът ми единствен реагира адекватно; и типично по мъжки в напечени ситуации - убива пчелата.

Каквото и да ми говорите, това беше един незабравим ден... Успокоихме невредимото, но силно уплашено дете, купихме си мед от точно тези пчели, и се прибрахме. Highland Park е едно от онези скъпарски предградия на Чикаго, в което къщите са големи като прогимназии. Точната дума би била "имения". В нашия квартал почти всяка втора къща е с табела "Продава се" - хората от средната класа изгубиха статута си и нямат пари за ипотеките. Но за наше учудване кризата е ударила здраво и заможните собственици на имения. В Хайланд Парк, крепост на спокойствието и реда, където никога преди не можеше да се види къща за продан, сега навсякъде се мяркат табели "For sale".

И като се има предвид този факт, както и това, че пчелите тази година са особено неспокойни - дълга и студена зима ни чака...