avatar

"Трио Белвил" (Les triplettes de Belleville)

Държава: Франция, Белгия, Канада
Година: 2003
Времетраене: 83 минути
Жанр: Анимация
Световна премиера: 11.06.2003

http://www.frenchanimation.com/news/images_news/grandes/1053418839.gif

 

 

Режисьор: Силвен Шоме
Сценарист: Силвен Шоме
Продуцент: Дидие Брюне, Пол Кадо
Музика: Беноа Шаре
Анимация: Беноа Ферумон, Кристоф Лу, Силвен Шоме
С гласовете на: Мишел Робин, Жан Клод Донда


http://www.moviecitynews.com/arrays/images/2003/toronto_preview/belleville_4_sm.jpg


Шампион е едно самотно момче осиновено от баба си, Мадам Суза.
Забелязвайки, че хлапето е щастливо само когато кара колело, Мадам Суза го записва на усилени тренировки. Благодарение на това, с течение на времето Шампион става достоен за името си и вече е готов за участие в световно известното колоездачно състезание “Тур дьо Франс”.


По време на състезанието двама мистериозни мъже, облечени в черно, отвличат Шампион. Мадам Суза и вярното й куче Бруно се втурват да го спасяват и това приключение ги води от другата страна на Океана, в гигантски мегаполис, наречен Белвил. Там те случано се срещат с възобновеното “Трио Белвил” – три ексцентрични дами, музикални звезди от 30-те години, които решават да ги приютят под крилото си.
Благодарение на брилянтния нюх на Бруно, смелата двойка скоро попада на следите на Шампион.
Но дали ще успеят да преборят дяволския план на злата френска мафия?



"Трио Белвил" не е семеен филм. Той е строг, графичен, ироничен и болезнено сатиричен френски филм. Двуизмерната ръчно рисувана анимация в европейски стил слага в джоб армиите компютърджии на "Дисни". Тази трагикомична история, повече за възрастни, отколкото за деца, е разказана с необичайно чувство за хумор, в саркастичен тон и почти без думи, като изключим няколкото промърморвания и промрънквания, както и заразителната мелодийка от коронния номер на певиците. Като прибавим към това ценно качество на "Трио Белвил" и супер-добрата умишлено-ретро анимация - в очарователен гротескно-карикатурен стил с цветове предимно от есенната, охра гама, получаваме наистина оригинален анимационен филм. А хуожественият директор на продукцията - Евгени Томов, е с български произход.
Това е строг, графичен, ироничен и болезнено сатиричен френски филм. Двуизмерната ръчно рисувана анимация в европейски стил слага в джоб армиите компютърджии на "Дисни".

http://www.animafestival.com.ar/global/exhib_03.jpg


Любопитен, мрачен и доста смахнат филм. Историята започва на една жп линия под Айфеловата кула, където малкият Шампион получава първото си колело и започва да се готви за Тур дьо Франс, а кучето Бруно лае по преминаващите влакове. По-нататък историята ни отвежда в Манхатън, където Статуята на свободата размахва хамбургер, а бабата на отвлечения Шампион обединява сили в издирването му с три кабаретни певици (именно триото "Белвил"), прехранващи се с жабешки бутчета. И тъй нататък. Анти-Холивуд at its best.


Награди и номинации: 2 номинации за ОСКАР ‘ 04 - за най-добър анимационен филм и песен
3 номинации за Сезар `03

Официален сайт: Les triplettes de Belleville