avatar

"Гражданска" пак изкара застрахователите на загуба

За пръв път откакто Комисията за финансов надзор публикува статистика на застраховането към деветмесечието, секторът излиза на загуба от основната си дейност за този период. Данните на надзора показват, че за периода януари - септември има минус от близо 13 млн. лв., но това е само от застрахователна дейност.

Общият резултат,  в който влизат приходи от инвестиции, странични дейности, е близо 10 млн. лв. печалба. За същия период преди година застрахователите са имали над 12 млн. лв. печалба от основна дейност и общо 31 млн. лв. заедно със съпътстващите дейности.

Според представители на сектора основната причина за загубите е задължителната застраховка "Гражданска отговорност". В отчетите няма информация колко е резултатът само по нея, но нито един застраховател вече не твърди, че работи на печалба от тази полица.

За разлика от предишни години, когато загуба (където я имаше) от застрахователна дейност обикновено се натрупваше чак в последното тримесечие на годината, през тази тя е натрупана от юли до септември.

Със сериозни загуби са лидерите на пазара "Булстрад" и ДЗИ, а контролираната от Алексей Петров "Лев инс" има над 20 млн. лв. отрицателен резултат. Представителите на компаниите се разделиха в мнението си дали загубите могат да се отразят сериозно на крайните клиенти и да доведат до неплатежоспособност.

Според Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на "Алианц България", такава опасност е съвсем реална. По неговите думи загубата на сектора е натрупана основно заради "Гражданска отговорност" като следствие от силната конкуренция, която кара много компании да свалят цените.

За "Алианц" Ялъмов каза, че имат много малка загуба от тази полица, но тъй като тя не заема и сериозно място в портфейлите им, не се отразява толкова на крайния резултат. Компанията излиза със 7.3 млн. лв. печалба за деветмесечието.

Заместник изпълнителният директор на "Булстрад" Иво Груев каза пред "Дневник", че 99% от загубата на компанията се дължи на "Гражданска отговорност". Главният изпълнителен директор на ДЗИ Недялко Чандъров посочи, че при тях причината е комбинация от задължителната застраховка и "Каско".

"Няма да ни потопи тази загуба, но тя е предупреждение", коментира по повод финансовия резултат Груев.

Според Чандъров до неплатежоспособност и проблеми с компаниите може да се стигне, ако нямат достатъчно резерви, с които да покриват обезщетения. Данните на КФН показват, че за година общите резерви, с които разполагат всички компании в сектора на общото застраховане, са се увеличили с 5 на сто до близо 1.3 млрд. лв. Чандъров обаче посочи, че надзорът има за задача да следи точно това – дали компаниите разполагат с достатъчно резерви.

И той, и Пламен Ялъмов са на мнение, че новите мерки на надзора за допълнителни резерви по "Гражданска отговорност" и ограничаване на разходите до 20% от цената й ще помогнат като цяло на пазара – и за подобряване на резултатите, и за по-голяма сигурност за клиентите. Мнението им се споделя и от Груев, но с уговорката, че е въпрос на прилагане на нормите на практика.

По неговите думи засега все още няма съживяване на пазара и връщане на интереса към застраховането - <a href="http://victoria-insbg.com/bg/?load=Insurance&id=407" target="_blank">Гражданска отговорност</a> е една от малкото полици, по която премийният приход расте с близо 16% до 321 млн. лв., но причина за това е задължителният й характер.

Според Пламен Ялъмов обаче от "Алианц" отчитат интерес към застраховките на домашно имущество в рамките на кампанията, която застрахователят прави. Недялко Чандъров посочи, че има леко съживяване на пазара и интерес към спестовни и детски животозастраховки.

Докато пазарът на общо застраховане се свива с над 6% за година, този на животозастраховки расте с 10%, но това се дължи основно на еднократни ефекти заради предишни счетоводни грешки на "Синдикална ВЗК".