avatar

:)Щутгарт е шампион!

Да, истина е - 2007 година шампион по футбол в Германия е VFB Stuttgart. И да, това наистина е хубаво нещо за хората. А примерът е...

... Събота, някъде към 13h, от две седмици уча и макар да не е като за последно, е сериозно. Реших да се разсея с разходка до Bodensee - три часа с влак до там, 2 часа мотане из Konstanz, и после обратно. След  няколко телефонни разговора реших да сваля летвата на Щутгарт, до който времето прекарано в разговори във влака се съкращава на 1 час. Но отново без успех - това че трябваше да сме на гарата след половин час изигра ключова роля.
Та, тръгнах сам. Писах в google : Stuttgart 26.05 и първото, което излезе, беше : финал за купата на Германия, Щутгарт срещу Нюрнберг, пряко от Берлин, заповядайте на public viewing. Мястото не го запомних, но идеята беше добра - отдавна не бях изпитвал футболна емоция, а и мач със толкова хора на едно място, което не е стадион, не сам гледал.
На гарата в Щутгарт беше пълно с фенове. Питах една групичка за посоката - усмихнаха се, и след 2-3 разменени думи вече пътувах с тях в метрото, викайки с пълно гърло "...VFB, VFB...". Мястото беше огромно, нещо като паркинг и поле в едно. Потоци от хора се стичаха към видео-стените, целите в червено-бели фланелки и шалове, пеейки песни и пиейки бира, надявайки се на втора титла за тази година. До мача от имаше още три часа, но вече беше започнало празненството. Всичко бе идеално и ...тогава заваля. град . Водата беше толкова мокра, че организаторите помолиха да се напусне "съоръжението", поне докато свърши пороят. Така и стана, и хората напуснаха, и дъждът след час спря. Колебаех се дали да не взема влака за Карлсруе обратно, но реших да остана.:). Правилно. В 20h, за началото на мача, имаше към 40 хиляди човека, готови да жертват гласа си за следващите няколко дни. При 2 : 1 за Нюрнберг в 85 минута, Щутгарт изравнява, атмосферата е взривена, всички се прегръщаме, крещим (изобщо много думи със "щ" :))
Щутгарт загуби мача в продълженията. Но хората пак бяха усмихнати, весели, всички се готвеха за утре когато отборът се връщаше обратно, за да го посрещнат на същото място. Защото - Щутгарт е шампион!