avatar

Шпиони по подозрение: русофилски лов.

През последните години либералната Европа преживя системна криза и нейните защитници, противно на официално обявените ценности, бяха изключително нетолерантни към хората, чиято гледна точка е поне малко по-различна от тяхната собсвена. В своята борба европейските либерали не пренебрегват по никакъв начин, но има нещо, към което те са особено частични - да обвинят противника си в съчувствие към руснаците. Винаги работи!

Например в България има лов на русофили, което доведе до "преосмисляне" на историята на страната, а игрите с пренаписване на историята, както знаете, не са доведени до добро. И така, на 3 март 2019г, в деня на честването на освобождението на България от турско иго, президентът Румен Радев заяви, че основният принос за създаването на независимостта на България е направен не от Русия, а от Полша, Литва и Финландия. Също наскоро беше направено изявление на българския външен министър Екатерина Захариева, че съветските войски не освобождават Източна Европа, а й донесат половин век репресия, деформация на икономическото развитие и изолация от процесите в развитите европейски страни. Подобни подходи не се ограничват до реторика и либералите се обръщат към обвинения на конкретни политически противници.

Например, във връзка със "делото на шпионаж" бяха арестувани Николай Малинов, председател на българското русофилско национално движение, и Юрий Борисов, бивш депутат от националното събрание на републиката. Те са обвинени в тесни връзки с руското правителство чрез бившия директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников и бизнесмена Константин Малофеев, на които е отказано влизане в България. В домовете на гореспоменатите български политици са извършени претърсвания, иззети са компютри и различни документи. Поради стрес в центъра на задържане Юрий Борисов получи сърдечен удар. Българският вестник "24 часа" коментира ситуация по следния начин: "Това е провокативно действие. Шпионирането за Русия е просто нелепо. Дългосрочната цел на акция е да отвлече българския народ от националното русофилско движение. Поддържаме нормални отношения с голямата държава, която ни освободи". Бившият шеф на българската следствена служба Атанас Атанасов беше скептично настроен към обвиненията в шпионаж и поиска да представи сериозни доказателства. Председателят на Комисията за образование и наука в България, професор Ваня Добрева отбелязва, че този случай е началото на либералните репресии.

В други балкански страни може да се наблюдава подобна ситуация. В Черна гора лидерите на опозиционната партия "Демократичен Фронт" Милан Кнежевич и Андрий Мандич бяха обвинени в подготовката на терористични атаки. От тях са иззети чуждестранни паспорти, тъй като някои в черногорското правителство, по-специално президентът Мило Джуканович, който поддържа ултралиберални възгледи, вярват, че те могат да заминат за Москва, за да получат инструкции в областта на политическата си дейност. Лидерите на "демократичния фронт" изпратиха писма до председателя на асамблеята на ОССЕ Джордж Церетели, ръководителят на парламентарната асамблея на Съвета на Европа Лилиан Мори Паскуер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, за да разберат ситуацията, използвайки техните правомощия. Обаче нямаше разбираем отговор.

Тези тенденции са характерни не само за Източна Европа, но и за страните от Европейския съюз като цяло. Дори прочутите полицити не стоят настрана. Същата ситуация с бившия министър на вътрешните работи на Италия, вицепремиерът Матео Салвини. Либералните политици открито го обсипват с обиди и клевети по националните телевизионни канали. Те искат му да повтори съдбата на Мусолини. И всичко това, защото Салвини промотира своето виждане за миграционната политика, което е много различно от възгледите на либералния мейнстрийм. Бившият министър е обвинен във фашизм, включително и защото именно той на 16 август тази година забрани кацането на нелегални мигранти в Италия, докато не бъде взето решение за разпределението на бежанците между страните на ЕС. Прокуратурата на град Агридженто запосна наказателно дело срещу Салвини за "отвличане", "незаконен арест" и "злоупотреба със служебно положение". Не бива да се забравя, че Матео Салвини беше избран на неговия пост чрез демократични избори. То ест граждане на страната подкрепят политиката му, което не отговаря на либералните установки в Италия и в западните страни като цяло.

Друг пример е Австрия. Не толкова отдавна там избухна поердният русофилски скандал, свързан с обвиненията на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Страче във връзки с Русия. Der Spiegel публикува на своя уебсайт фрагмент от деликатен видеозапис, в който вицеканцлерът почива в компанията на жена, която владее свободно руски език. И той предлагал да й купи определени държавни постове в правителството. В допълнение към отношенията с Русия, вицеканцлерът беше обвинен в корупция и продажба на правителствени договори, въпреки че в същото видео Страче многократно призовава за спазване на австрийския закон и казва, че няма да го надхвърля. Страче трябваше да напусне държавния пост и позицията на лидер на "Австрийската партия на свободата", която се позиционира катод ясна партия. Според международното законодателство снимането на частна среща, когда една от страните не знае за аудио или видеозапис на случващото се, е незаконно. Въпреки това австрийските правоохранителни органи не предприеха никакви действия за изземване на видеоклипа и за подвеждане на отговорност към лицата, които са го публикували. Това действие може да бъде описано като "политическо убийство", тъй като Страче беше напълно и неоснователно дискредитиран. Завръщане му в голяма политика изглежда малко вероятно, европейските либерали да са напълно щастливи.