avatar

8ми МАРТ - ФЕМИНИЗМЪТ Е ЗА ВСИЧКИ !

 

Интервю с работничка за 8 март: “Борете се за правата си без значение от пол, етнос и раса!”

 
Тазгодишното шествие е самоорганизирано от хоризонтален активистки колектив, отворен за всички, които искат да се включат. Свържи се с нас на Феминистки мобилизации!

Феминизъм е „движение за политическо равноправие на жената“ казва онлайн тълковният речник на Института за български език. Разбира се, феминизмът винаги е бил и е много повече от това!
Феминизъм е да се борим не само за политическо, но и за икономическо и социално равноправие между жените и мъжете, и всички други хора.
Феминизмът е за всички, които помнят, че жените в България се борят за правата си от повече от век и за всички, които искат тази борба да влезе в учебниците по история.
Феминизмът е за всички, които ги боли за всяка жертва на полово базирано и домашно насилие, и искат правителството и институциите да поемат своята политическа отговорност и да предприемат законодателни мерки.
Феминизъм е за всички, които искат всяка жена да може да се прибира нощем сама, без да я е страх, че ще бъде нападната или изнасилена.
Феминизмът е за всички, които искат напълно да разполагат с телата си и да вземат автономни решения за своя живот и тяло.
Феминизмът е за всички, които не искат бедността да бъде от женски пол, а женският труд да бъде експлоатиран, недооценяван и често – безплатен.
Феминизмът е за всички, които не искат да бъдат съдени за външния си вид и да бъдат слагани в калъпи.
Феминизмът е за всички, които искат мъжете да могат свободно да изразяват своите емоции и на които им пука, че самоубийствата при тях са три пъти повече, защото обществото им се присмива, че са слаби, ако потърсят помощ.
Феминизмът е за всички, за които няма „мъжка“ и „женска“ работа, а има просто труд, заслужаващ уважение.
Феминизмът е за всички, които искат жените да участват в процесите на вземане на решения.
Феминизмът е за всички, които искат свят, в който всеки може да бъде и да изразява себе си, без да го е страх, че ще бъде дискриминиран или ще стане жертва на насилие.
Феминизъм е за всички, които искат „мъжко момиче“ да престане да бъде синоним на смела, а „женчо“ на страхливец.
Феминизмът е за всички, които ги вбесява, че всяка трета жена в България е жертва на насилие.
Феминизъм е, когато президентка не звучи смешно.
Феминизъм е, когато спрем да вярваме на стереотипи като „жените са лоши шофьори“ и „мъжете са си агресивни по природа“.
Феминизъм е, когато „тя не си го е търсила“, независимо как е била облечена, а „не“ означава само и единствено „не“.
Феминизъм е, когато сме убедени, че всички заедно можем да се борим за един по-добър и справедлив свят.
Феминизъм е, когато 8 март е ден за активизъм и политически разговори.

Ела на 8 март 2020 г. от 18:30 пред Министерски съвет за Шествието за правата на жените. Защото феминизмът наистина е за всички, включително и за теб!
 
 

Текстът съществува и на английски: (English below)

 
 
Виж предишната статия по темата с много допълнителни връзки и материали:
 
 

Протест срещу насилието над жени: 25/XI/19, пл. Независимост

Aucune description de photo disponible.


Година по-късно, отново излизаме на протест срещу насилието над жени, защото борбата не е приключила, докато полово базираното насилие не е разпознато като специфична категория, нуждаеща се от специфични мерки.

Миналата година формулирахме серия от искания – превантивни, рехабилитативни, образователни, институционални, информационни мерки. Никое от тях не беше изпълнено, въпреки твърденията на парламентарните групи на БСП и ГЕРБ, че ги е грижа за насилието над жени и искат да предотвратят повече жертви. Докато исканията са неизпълнени, борбата продължава.