avatar

Съществителното "корупция" с форма за бъдеще време

Може ли съществително да има форма за бъдеще време?

Може, може - отговаря песимистът, този път в мое лице.

Спомняте ли си как през социализма казваха, че дребната буржоазия ежедневно, ежечасно ражда капитализъм?

Ако осъвременим тази максима, ще се получи, че КОАЛИЦИИТЕ ежедневно, ежечасно раждат корупция.

Изглежда ли ви неочаквано и несправедливо? Нека се обоснова.

Представяме си някаква хипотетична Партия на чистия морал. Тя има разумна, стабилна програма, в нея членуват само и единствено светци и херувими.

Обаче Партията на чистия морал не получава мнозинство в Парламента. Какво да се прави? Избори до дупка няма да доведат до нищо. И ето Партията на чистия морал прави коалиция с хипотетичната Партия на рушветите и далаверите, хипотетичния Съюз за всеобща подкупност и още по-хипотетичното Сдружение за мръсни ръце. От тук нататък Партията на чистия морал е като Темида с превръзката на очите, а си ги е вързала, за да не гледа какво става, понеже тръпки я побиват. Нищо не може да каже на никого, за да не се събори правителството.

Следствие: Съществителното "корупция" се превръща в глагол (действие), който се прилага повсеместно в държавното управление. Отговорността за ставащото обаче е точно ничия.

И поука:  Ако ви е писнало от въпросното съществително, запазете спокойствие - натам вървим.

Нещо позитивно: Пак единствено медиите да ровят и да вадят на бял свят кирливи потници и ризи. А ние да предпочетем да не ни се уреди някой въпрос, отколкото да си го уредим "по втория начин". Ще предпочетем ли?