avatar

Работна ръка

Чета аз днес новините и какво да видя - в Русе масово отивали хората да работят в Румъния. Отиват там и печелят два пъти повече пари от тези, които им плащали в България. Вместо 300 лв., получават 300 Евро. Тоест, двойно повече пари.
В Русе в същото време работодателите се оплакват, че нямали работници, всички избягали да работят в Румъния. Затова обмисляли вариант да внасят чужденци да им работят. Я виж ти, пазарна логика. Давайте по 300 лв. заплата и като няма кой да работи за тези пари, внасяйте чужденци. Вместо да повдигнат заплатите така, че българите да не ходят да работят в Румъния, те щели да се опитат да привлекат чужденци. Най-вероятно филипинци, виетнамци, китайци и др.
Останах много учуден от тези новини. Някак си, българските работодатели сякаш живеят в някакъв техен си имагинерен свят.
Виждате, улиците са пълни със скъпи и лъскави коли. Един бизнесмен да речем има около 20-30 служителя, които му докарват месечно такива пари, че той има възможност да си вдигне палат, да си купи колкото коли пожелае, но няма част от тези заработени пари да ги инвестира и в работната ръка под формата на увеличение на заплатата и бонуси. От служителите се очаква да работят на заплатата, която са им определили, независимо от това, че същите тези служители произвеждат благата за собственика.
Естествено, служителите напускат, намират си по-добре платена работа, а работодателят почва да се вайка. Ще му замине бизнеса, как ще поддържа новата къща, кола и яхта? Почва да се жалва от ниската производителност на българските работници, не виждайки, че за същата производителност тези хора получават двойно повече пари.
Не разбирам аз тази логика. Вярвам, че ако един работодател получава добри доходи от работата на служителите си, той трябва не само да мисли за това как да реинвестира печалбата в машини и имоти, но да инвестира и в служителите си. Когато предприятието е на печалба, служителите да получават повече пари. Но не е такава логиката в България за съжаление. Затова и ще имаме скоро филипинци, виетнамци и китайци, а ние българите ще продължим да скитаме по света немили-недраги.
Бил съм свидетел как една фирма, която беше почти на върха се срина, защото активните хора, тези заработили благата на фирмата взеха че си тръгнаха. Босът чак тогава осъзна, колко много е загубил, но вече беше късно.
Защо ни е такава изкривена държавата? Защо?