avatar

За полицията...

В отговор на Професора...

Професора твърдеше, че в България няма полиция. Напълно невярно. Не само, че има, но има и някаква полза от нея. Вчера например, алармата на семейната кола наследство от Дядо се разсвирила. Аз не съм в София, братовчед ми, който ползва колата беше при приятелката си. И в 23:30 ми звъни някой на телефона. Аз по принцип не вдигам на непознати (пък и на доста познати) номера в нощния интервал 10-10, но ми направи впечатление, че този номер е стационарен и ми стана любопитно. Оказаха се от полицията. Проверили номера на пищящата кола, разбрали, че се води на Дядо и странно как стигнали до моя телефон. Странно е наистина, защото в удостоверението за наследници сме 6 човека. А и беше по-логично да звъннат на стационарния номер, който още се води на името на дядо, всъщност те са два. А те знаеха и кой да търсят. Най-учтиво ми обясниха, че колата пищи, съседите мрънкат и ако обичам да изключа алармата. Имаше почти измъчен глас. Дали е звънял и на други телефони не знам. Но като му казах, че ще изпратя някой да я спре и той тоооолкова се зарадва. Направо ми стана мило. Е, когато братовчед ми се върнал заварил двама полицаи да думкат по вратата (5 минути не са ли достатъчни, за да ти светне, че няма никой вътре?!) не били толкова щастливи и дори щели да му напишат акт, ама бързали. Но му взели имената, което значи че може и все пак да му напишат акт. Какъв кеф, че не бях в София (а и в крайна сметка си купух моя кола, точно за да не се разправям с тази кола).

Та така, каква е поуката.

1) Полицията съвсем определено има достъп до база данни с най-различна информация за хората (нещо, което се потвърди и когато издирваха другата ни кола).

2) Полицията изобщо не се свени да използва въпросната база данни, ако успеете да я накарате да го направи.

3) Полицията понякога върши и полезни неща или най-малкото, би могла да ги свърши ако иска.

После се присетих, че трябваше да го питам този полицай дето ми се обади като има достъп до толкова информация да ми каже дали ми е готов актът от КАТ, но уви не се сетих. А и вероятно щях да отнеса някоя псувня.

Но все пак замислете се-те наистина имат всякаква информация за нас-къде живеем, къде работим, телефони, вероятно и имейли, какви коли имаме и кой знае какво още. Не бих се учудила и да знаят колко порно гледаме. Тогава защо по дяволите не работят. Грешка, те работят за гражданите. Което ще рече грижат се за купонджии, разбеснели се аларми и досадни кучета. Но защо тогава няма нито един голям бос в затвора. Дали затова не са толкова депресирани българските полицаи-защото са отишли да работят високо-рискова професия с идеята, че а) ще взимат повечко пари б) ще носят пистолет в) ще хващат лошите. А май им се осъществява само б). Когато мама отиде да се оплаква за колата си, попадна на полицай, който през лятото ходеше в Испания да лепи плочки!!! И това ако е нормално...

Не виждам как можем да се оплачем от полицията при това положение. Ние може и да сме прецакани, но поне имаме избор. А те, какъв избор имат. Колкото и учителите имат. Пропаднала история. Не стига, че имат неограничен достъп до информация, а нямат никаква възможност да я използват, за да направят нещо добро.

Днес пък ми се обадиха на стационарния измамници. Ревящо момиче, каза "мамо (бабо, според настроението на слушащия), катастрофирах". Затворих и защото ми беше тежко да слушам за катастрофи след като се ударих, твърде пресен ми е споменът. Чудя се, ако ми подслушваха телефона (примерно, защото по едно време искаха да послушват всичко и всички), дали щяха да арестуват гадните измамници ако ги прихванат. Или щяха да продължат да си слухтят тихо и кротко. Защото част от идеята да се откажеш от гражданските си свободи в полза на сигурността, е да се отървеш от точно такива плъхове. Но защо ли имам усещането, че от полицията не биха направили нищо, защото те няма да послушват ВСИЧКИ, а само тези от които могат да извадят някаква полза. Толкова по-доходоносно е да следиш имейлите на клонове на големи компании у нас и да развиваш промишлен шпионаж. Защо да се мориш с някакви малки мизерници.

Както и да е. Надявам се тия гадове да не продължат да звънят по телефоните от тази централа, защото вилната зона е пълна с възрастни хора с внучки. И може да се получи неприятно.

П.С. Няма особена нужда да разискваме продажността на полицаите-мисля, че всеки който гледа американски филми ще знае, че техните ченгета са не по-малко продажни. Просто тук проблемът има други измерения. Някак си там (и в повечето нормални страни) вредата, която един купен полицай може да причини се ограничава от желанието на останалите да работят. А тук на никой не му се работи и вредата е напълно неограничена.