avatar

Заемниците

Още дядо ми ни разказваше, че трите дни след първи март се наричат Заемници и се управляват от Малък Сечко. Според народните поверия, ако в тези дни вали, то през лятото няма да има суша. При нас днес валя. Вероятно е валяло и при вас. На фона на различните природни катаклизми, новината, че и през лятото ще вали е напълно абсурдна, но за старите хора и за земеделците е важно през лятото да няма суша. Все пак хлябът идва от земята.

Но освен, че си припомних старото поверие за заемниците, днес разбрах, че втори март за древните славяни е бил и особен празник - денят на кикимората. Кикимората е древен и понякога вреден домашен дух. Вероятно древните хора са смятали, че духът на майката или на най-възрастната жена, след смъртта и' остава в къщата, за да го пази, надзирава, за да помага и дори да вреди на останалите обитатели на дома.

Само като се замисля каква фантазия са имали древните хора и все се питам, защо съвременните някак ни мързи да мислим? А аз се оправдавам с лошото време, другите с променливия характер на Баба Марта, трети стоварват всичко върху плещите на жените, защото март бил женски месец... Оправдания, оправдания.

Я, кажете някое оригинално оправдание за безсмислие!