За разрухата в училище

Моята дъщеря учи в 40-то СУ Луи Пастьор. Учителите дават всичко от себе си, но обстановката е меко казано мизерна. Стараят се с подръчни средства да поддържат уютно в училище, като правят табла, кътове за изложба, все неща, които спират окото и го отвличат поне малко от мизерията наоколо.

Но училищния двор е в окаяно състояние. Лятото в процепите на асфалта бяха поникнали бурени, които стърчаха около 60-70 см. Частта от двора, която е пред лицевата част на училището е с доста пукнатини и е осеяна със стъкълца и различни боклучки. Децата играят цяло лято там, особено вечер, а есента и пролетта са постоянно навън да играят, когато чакат да ги приберат. Но играта на този асфалт е опасна именно поради всичките стъкла, които са навсякъде. Задната част на двора е в отчайващо състояние. Там асфалтът е така наронен, че постоянно стъпваш върху търкалящи се малки камъчета, които са се отделили от асфалта. Децата там тичат, залисани се гонят и понякога падат. Падане върху такива камъчета води до неприятно ожулени колена.

Пролетта учителят на дъщеря ми пусна подписка сред родителите, петиция към кмета на София Йорданка Фандъкова с апел да се направи нещо за двора, който е в безобразно състояние. До този момент няма и сигнал кметът да се е трогнал и да е взел мерки.
А иначе училището е отдало под наем на фирма физкултурният салон. Вместо децата да имат пълноценен физкултурен салон, те играят на двора или на втория етаж, над салона. В салона се помещава фитнес. Върти се бизнес. Защо децата се ощетяват и какви ползи носи този фитнес? Никой не си е направил труда да окачи поне едно уведомление, което да обясни на родителите причината в част от училищната сграда да се помещава фитнес зала. 
Съседното училище, Константин Иречек има басейн. Но този басейн е превърнат в бизнес, постоянно засичам флаери и рекламни винили опънати по оградата на 40-то училище, които рекламират басейна в другото. Басейнът е достъпен срещу вход. Отново бизнес в сграда, която е училищна. Не разбирам. Някой може ли да ми обясни защо е така? Дали наемите от тези бизнеси са помогнали да се асфалтира двора, да се сложи топлоизолация на училището? Такова нещо не виждам. А нехайството на общината е просто покъртително, при това в столицата на България.

Допълнително всяка година се събират пари от родителите за консумативи - маркери, листа, тебешири. Понякога се правят кампании за събиране на пари за покупка на различни неща, които да са от полза в обучението...

Кажете ми, как е положението във вашето училище в София, в друг град, село? По-добре ли е? Поддържана ли е сградата, двора? Изпитвате ли уют и ако да на кого дължите това - на усилията на директора, на кмета, на родителите?