66 611 дечица ще са първокласници днес. Кунева направи обръщение

Според данни на просветното министерство, днес за първи път прага на училище ще прекрачат 66 611 дечица, а миналата година първокласниците са били 67 503. 
Общият брой на учениците според прогнозни данни на регионалните управления по образования през новата 2016/2017 учебна година ще е 719 405, като това са ученици от 1-ви до 12-ти клас. През миналата година в дневна форма на обучение са били включени 718 370 ученици.

Поради демографската криза през новата учебна година се закриват 27 училища. Най-много са основните училища – 12, следвани от началните училища и професионалните гимназии.

На фона на тези данни, вчера министърът  на образованието и науката Меглена Кунева направи специално обръщение към децата и родителите по повод Първия учебен ден. Предлагаме Ви нейната реч:

Скъпи ученици, уважаеми учители, уважаеми родители,
В навечерието сме на първия учебен ден. Ден, който по традиция всички ученици и техните родители очакват с вълнение и свързват с много надежди и амбиции. Всяка година този ден е специален, но тази година има по-особено значение, защото това е първата учебна година с нов образователен закон. С него се поставя началото на сериозна реформа в училищното образование - реформа, която чакаме отдавна. Промени, които подготвяме старателно и на които възлагаме много надежди, да направим българското образование по-качествено, по интересно и по-способно да подготви младите хора да бъдат добри и успешни граждани на България, на Европа и на света.
За страната ни особено в тези трудни времена, за напредъка ни като държава и нация, за националната ни сигурност доброто образование е задължително. Само образованите граждани могат да изградят силна икономика и проспериращо общество. Само те могат да се противопоставят на съвременните заплахи. 
Всяка реформа е съпътствана с неизбежни трудности, но аз вярвам, че можем да ги преодолеем успешно, когато целта, която ни обединява, е толкова значима. Министерството на образованието и науката ще продължи да работи за плавното провеждане на реформата без сътресение и с грижа за всички участници в образователния процес. 
Уважаеми родители,
обществената подкрепа и ангажираност са важен фактор за успеха на всяка реформа, а това още повече важи за образованието – сфера, която засяга всяко българско семейство. Тази година към всяко училище ще бъдат създадени обществени съвети, чрез които родители и представители на общността ще могат да участват в живота на образователните институции и да съдействат за тяхното развитие и напредък.
Уважаеми учители,
използвам повода още веднъж да Ви благодаря за Вашия професионализъм, за Вашия неуморен труд и за Вашата впечатляваща отдаденост. Може би не винаги усещате подкрепата, която заслужавате, но Ви уверявам, че повишаването на авторитета и социалния статус на българския учител е вече осъзната национална задача и тя стои най-високо в дневния ред на държавата. Убедена съм, че да бъдеш учител е мисия. Да бъдеш учител е сила, която променя света.
Скъпи ученици,
знайте, че ученето е истинският път към успеха и само той ще Ви донесе истинско удовлетворение и радост от постигнатото, защото това ще бъде Вашият успех. Бъдете любопитни, взискателни към себе си и към другите и не спирайте да откривате своите таланти и интереси, които Вашите родители и учители да подкрепят и насърчават.
Мили първокласници,
пред Вас утре се отваря един напълно нов свят – светът на знанието. Пътешествието в него ще Ви открие необятни възможности, сред които вълнуващи срещи с много нови приятели и учители, които ще помните цял живот. 
Затова на добър час на всички и честит празник!