Магията на Салсата :)

Отскоро танцувам Салса, но съм омагьосан и ще ви разкажа какъв е този танц, в какво се състои, какво е различното в него и защо ме е грабнал така.
Първо, Салсата е латиноамерикански танц, представляващ комбинация от много латино-американски и афро-карибски танци, и е един от най-красивите и приятни за танцуване. Той се отличава най-вече със сложната игра на преплитане и разплитане на ръцете на партньорите и сравнително лесен, но въпреки това увлекателен шаблон от шест стъпки. При него мъжът води дамата, като постоянно с ръка и показва какво очаква от нея да направи - например, да се завърти, да преплетат телата си (всъщност и ръцете), да се завърти той или да танцуват по друг начин. Знакът се състои в лек натиск на ръката на дамата, надолу и нагоре означава, че дамата трябва да се завърти. През цялото време двамата ритмично отмерват и стъпките.
Движенията могат да бъдат много разнообразни и са описани с различни имена. Например, аз вече знам движението Basic, New Yourk и Casino. Движението Basic е може би най-ползваното (може и да греша).
Самият танц е емоция, не е просто движения, а постоянен контакт с партньора. С очи, с ръка, с тяло. Получава се един невероятен синхрон. Движенията на двамата партньори са огледални, например, ако дамата изведе десният си крак назад, в този момент партньорът трябва да изведе своя ляв пред нейния. Всъщност, примера не е много удачен, мъжът е този, който води в танца и постоянно напътства дамата с движения на ръцете.
Като цяло салсата е много емоционален танц, с висок еротичен заряд, емоция и добро настроение. Неслучайно едни от най-запалените фенове на салсата са компютърджиите, които намират в него това очарование, което успява да ги освободи от напрежението в напрегнатата офис обстановка.
Това, което им харесва на тях, а и на мен е това, че в Салсата няма клиширани движения, не се поставят коловози, които да е нужно да бъдат следвани на 100%. Не, един танц зависи само от това как го води мъжът. Ако почувства, че дамата трябва да се завърти, прави и знак с леко побутване с ръка (като двете се държат една друга в този момент). Ако реши той да се завърти, също прави жест. Предполагам, че тези жестове в течение на времето стават инстинктивни. Поне това личеше от усмивките на танцуващите, които се въртяха и танцуваха в такъв синхрон, че не можеш да си помислиш, че има и капчица принуда.
Но стига съм говорил, вижте какво е Салса :) И непременно гледайте филма "Мръсни танци 2", който още преди няколко години ме накара да мечтая да танцувам и аз по този начин :)