ТЪЖНО! Да не кажа позорно..:(

Чета днес новините от утрешния вестник и настръхвам. Европейският съюз ни праща помощи. Цитирам:
"Бедните българи ще получат безвъзмездна помощ от Европейския съюз от 1 януари 2008 г. По 2 кг брашно и по 1 кг захар и ориз ще взимат всеки месец догодина около 360 800 социално слаби българи, съобщи шефът на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.

-------
Това се случва 10 години след като през зимата на 1997 г. Европейският съюз отпусна безвъзмездна социална помощ за бедните в България в размер на 20 милиона екю. Тогава около 500 000 домакинства получиха пари.
Сега ще се раздават продукти. Те ще бъдат закупени с пари от фондовете на ЕС и с посредничеството на интервенционната агенция на съюза, която има клонове във всяка страна-членка. Нейната основна функция е да изкупува и пуска на пазара зърно, за да регулира цените. Освен това тя заделя от суровините и за най-бедните.
Европейската комисия е определила, че най-бедните българи трябва да получат догодина 20 000 т пшеница, 12 000 т ориз и 6500 т захар. Заради сушата това лято пшеница и ориз в складовете на агенцията няма, затова страната ни ще получи 1 990 461 евро, с които да купи брашно, както и 1 768 251 евро за ориз. Част от захарта ще се достави от запасите на агенцията в Унгария. Парите за нея са 3 125 000 евро. С парите за пшеница ще се купи директно брашно. На българските борси средната му цена в момента е 750 лв. за тон. Т.е. парите, които Брюксел отпуска, ще стигнат за около 5500 тона брашно, или по 15 кг за беден."
Цитатът е взет от вестник Сега, един от малкото, които уважавам все още.
Какво става? Нима сме толкова зле, че ЕС за втори път от 97-ма година решава да ни прати помощ? Това е хем тъжно, хем много позорно за нас :( ЕС, благодаря ти за това, че ни помагаш. Жалко обаче, че ние жителите на държавата България се чувстваме като африканци. ЕС, не си виновен ти, ние сме си виновни. По-скоро, хората, които избрахме да ни управляват. Да, не си ги избрал ти, скъпи мой ЕС, нито пък аз, но пък живеем някак си. Тъжното е, че се налага да ни помагаш така. Все пак благодаря.
Някой да се сеща за рецепти, включващи захар, брашно и ориз? Веселото в случая, да не кажа тъжното, е че за брашно се отделят 2 милиона евро, а за захар 3 125 000 евро. Сиреч, ЕС е преценила, че е нужно животът ни да се подслади. Прави са от ЕС.