Политиците си направиха блогове

В четвъртък едно чаровно момиче дойде в редакцията и от кошница с портокали ми подаде един ухаещ портокал, за който беше прикрепена покана да отида на портокалова среща днес. Отидох да се видя с Горица Белогушева, Жюстин Томс, въпросното чаровно момиче и колеги от другите издания, където си говорихме за това, колко са важни блоговете днес. Фирмата ABC отваря нова, наречена ComOn, която да се грижи само за онлайн маркетинг. Жюстин обясни понятието онлайн маркетинг
 с много оригиналното обяснение, което е дала на свой клиент: "Онлайн маркетингът е маркетинг онлайн". На мен много ми хареса това определение  :)

Та след презентацията, голяма част от която беше посветена на силата на блоговете като онлайн медия, която застрашава и печатната и ефирната, си поговорихме за блогове. Обсъдихме важността им в непринудена обстановка, докато ядохме портокалови сладкиши и фрешове, като стана дума и за политиците. Думата дойде от там, че стигнахме до признание, че фирмите още не са оценили блоговете като сила, когато аз вметнах, че политиците вече ги оценяват и правят свои блогове.
От известно време следя блога на Мартин Заимов, който редовно пише в него и отговаря на коментарите на посетителите - често наведнъж много отговори, но все пак човекът има и предизборна кампания и го оправдавам. Стана ми симпатичен най-вече заради неговия блог.
Днес разбрах, че дори Георги Кадиев, председателя на софийската организация на БСП също има свой, доста пълен с публикации, но и доста самотен блог в blogspot. В община Младост пък, от известно време има едни плакати "Кой е Петър Атанасов?". Накрая се появи адреса на неговия сайт, където блог няма, но има книга за гости, която явно изпълнява тази функция. И то по много интересен начин! Например, ако аз реша да задам въпрос на Петър Атанасов, той може да ми отговори като, забележете, редактира моя въпрос и вмъкне в него своя отговор. Малко неудобна форма на дискусия, пък и остава тръпчив вкус в устата, когато знаеш, че ти редактират мнението.
Бриго Аспарухов също откри свой блог, но на него той е написал само нещо, което може да се прочете и в много профили на потребители в сайтовете за запознанства. Вижте сами. Само един постинг и то писан на 30-ти септември - може би ентусиазма му е поизчезнал.
Бойко Борисов пък си има сайт! На неговия сайт блог няма, нито пък форум, но пък може да се види колко много е направил за София, както и писмата с благодарности, които е получавал. Също има специална секция, в която всеки любопитен може да прочете какво е казвал неговия любимец пред медиите напоследък (то тази активност не е за блог, а за цял портал!). Въпроси? Съвети, критики, коментари? Че защо са му, той всичко си знае и никъде на сайта му няма и помен за желание от обратна връзка с посетителя.
Има и сайт анти, като това е блогът на Бойко Борисов, но в анти-вариант. Там шепа автори, някои анонимни, други смело заявили имената си, коментират изказванията на Борисов. Аз лично често го чета.
Чест прави на Ивайло Калфин, че си е направил свой блог и го попълва сравнително редовно (за общо 4 месеца 16 публикации, като последната е на 16-ти февруари). Самият той признава, че му е трудно да го списва често, но съм готов да му простя липсата му - за действащ министър, на който не му предстоят избори, това е нещо, което ме изненада приятно.
На срещата днес обменихме реплики, че най-вероятно специални ПР екипи списват блоговете от името на политиците. Иска ми се да не е така, пък и си мисля, че това би се усетило по някакъв начин. Ще ми се също да помоля тези политици, които стартираха блог преди изборите, да не спрат списването му, а да продължат. Нека станат част от блогосферата, пък ако не спечелят на тези избори, кой знае, на следващите може да имат и по-голям успех!