По-скъп билет за градския транспорт от утре

От утре билетът за градски транспорт ще е по-скъп. От 1 лев става 1.60 лв с ДДС. Талонът за 10 пътувания става 12 лв, докато досега беше 8 лв.
Разбира се, аргументът за поскъпването е повече от разумен - не е качвана цената от 2008 г. И също така се разбира, че цената на пътуването щяла да се запази, ако човек се вози с абонаментна карта, която може да купи от 18 пункта за продажба на билети в столицата. Можете да си представите колко е лесно човек да отиде и да си извади поименна абонаментна карта със снимка за да се възползва от условието да пътува на старите цени. Аз лично не знам кога ще успея да се вредя за такава карта, ще трябва да планирам специално времето си и да се приготвя да почакам, тъй като 1.2 милионен град ще посети тези 18 каси за да направи същото.

Връх на цялата простотия е, че билетите и талоните, които вече са закупени, вече няма да могат да се ползват. Трябва да се направи доплащане до 10. При покупката на ел. билети преди 2 седмици никой не ми каза, че ще важат само до 1-ви юни, а след това няма да могат да се ползват. Така утре ще имам 4 ел. билета, които няма да мога да ползвам за да мина през турникета на метрото и ще бъда принуден да си купя нов, по-скъп билет.

Щях да оправдая решението да се вдигнат цените, ако то беше комуникирано както трябва. Ако бях с останал с впечатлението, че преди да се стигне до тази стъпка са били обмислени много други варианти. Ако след увеличението нещата се променят към добро. Дори метрото, което така се хвали има своите проблеми. Сутрин и вечер в пикови часове е невъзможно понякога дори да се качиш. Много пъти ми се случва да изпусна влакчето, защото просто в него няма място. За това удоволствие да отида на работа смачкан, изпотен и унизен да плащам по 1.60 лв ми идва малко в повече.
Поради тази причина се чудя дали да не карам колата си лятото. 10 км сутринта и 10 км вечер. Лятото често с колата пътувам по-бързо отколкото с метрото (с 20-те минути пеш от къщи към метрото, чакането 2-3 минути и вървенето от метростанцията към работата). Колата е на газ, за 100 км отиват около 10 литра газ градско шофиране. За една седмица отиване и връщане са точно 100 км, чиято цена е 8 лв. 

Давам тази калкулация не защото наистина ще го направя. А защото смятам, че много други ще си я направят също и в резултат София ще стане по-задръстен и по-мръсен град за живеене, един съвременен Анкх-Морпорк. А един от стремежите на столичният кмет би трябвало да бъде именно да свали хората от колите и да повиши качеството на въздуха в София. А не да направи обратното. И без това скоро ни очакват глоби от ЕС за най-мръсен и вреден въздух в София много високо ниво на фини прахови частици, които причиняват много сериозни респираторни проблеми и дори рак.
Алогично решение на Фандъкова. Което със сигурност ще доведе до още повече проблеми и за съжаление, не само, че ще усетим всичко с джобовете си, но и със здравето си. И ще бъдем все така бедни и болни, както бяхме досега. Не знам какво да кажа повече, освен че съм отвратен. А Центърът за Градска Мобилност ще продължи да бъде една бездънна каца в която само се наливат безотчетно пари от нашите джобове.
И това явно няма да се промени. Дори да дойде на власт РБ, БСП, ГЕРБ, АБВ или който и да е друг.