Le fabuleux destin d'Alexander Nikolov

Тези дни се случи нещо интересно. Медиите гръмнаха в един глас за измамника във Фейсбук Александър Николов, който потърпевши разкрили, че се казва Спас Василев и живее при техните в Кочериново.
С интерес проследих новините и се зачетох във Фейсбук профила на Николов, както и в сайтовете, в които е писал. И искам да споделя някои размишления.

Всички обвиниха човека в измами. 40 души били опарени от него. Все хора на висота - известни личности, журналисти, банкери, адвокати. Продавал техника и самолетни билети евтино. Извършвал различни услуги, хората го обичали, много от хората били доволни, че са спестили някой лев и са получили обещаната услуга. Хвалили нашия човек, а това създавало доверие в други.
Междувременно този човек бил доста активен. Списвал блог, стартирал онлайн издание и привлякъл към каузата хора, които създали фирма с име Еспас Медия. Създали сайт e-spaces.eu, който станал толкова добър, че списателите дори пътували до Брюксел на разноските на ЕК, тъй като бил номиниран за много добър .EU сайт.
Нашият герой бил душа човек, пишел си дълго във Фейса, дори говорил по телефон. Сестра му от Благоевград въртяла счетоводството.
Дотук всичко е ок. И би било ОК, ако хората не се усъмнили, че този човек е фалшив, лице Александър Николов не съществувало. Банковите му сметки били запорирани и той един хубав ден почнал да увисва в обещанията си към своите ФБ другаре.
Ей го Спас:

Въпросният Спас обаче всички познавали като динамичния Александър Николов, който обикалял света, тъй като работел в авиокомпания, а също така бил в миналото съветник на френски президенти. Бил душа човек, с часове си писали в чата, помагал  на всеки с каквото може. А междувременно публикувал снимки от различни краища на света:





Един ден обаче направил грешка. Не изключил функцията за локация и Фейсбук услужливо показал откъде е писал статуса си. Кочериново.

Хора се организирали и открили, че сестра му върти счетоводството на фирмата, а Александър Николов правил плащания за различни неща, вероятно ползвал сметката за да плаща обещаните билети.

И преди няколко дни гръмна новината за измамникът от Кочериново.


Сега искам да споделя няколко мои мисли по темата.
Този човек не мисля, че е класически измамник. Водил е години блог nepolitkorektno.wordpress.com. Ако отделите малко време да прочетете неговите разсъждения ще се учудите. От една страна мошеник, от друга страна разсъжденията му са много точни и интересни. Показват една интелигентна личност, която има какво да каже на света. С чувство за хумор и с интересен светоглед.
Един обикновен мошеник едва ли би изградил чак такава стратегия. Да, ако това е Спас от снимката е нормално да си помислим, че този човечец може да иска да живее един друг живот, извън своето така обикновено излъчване. Колко пъти сме си мислили за някой - Този човек не изглежда така умен, нито така интересен, но нещата които пише... Уникални са! Е, в интернет човек може да има едно много добро обаяние, което ако е вярно, че Спас е Александър не е подсъдно Спас да се опитва да живее живота, който иска, представяйки се със своя Аватар Александър Николов. Разбира се, ако не взима чужда самоличност и не мами никой.

По описанията на хора, които се водят негови приятели и "потърпевши", те не можели да повярват, че Александър е мошеник. В интернет той е икона, харесван и красив млад мъж, активен и уважаван. Това е той. Независимо, че изглежда като Спас.

Моето впечатление от всичко, което прочетох за Спас и Александър е, че Спас е може би свестен човек, който се е опитвал да живее мечтания от него живот, но нещо се е объркало и сега е измамник. И то такъв измамник, че в момента цяла България се занимава с него, а не с Христо Бисеров, Ахмед Доган, Пеевски, Борисов и другите, които би трябвало да са ни на фокус. КТБ сякаш е малка джебчийска проява от Женски пазар (Георги Кирков) на фона на делото на Спас.
Мисля така, въпреки, че е много възможно да се окажа в грешка, защото четейки неговите неща, виждайки усилието, което е положил и огромното количество публично достъпен текст ми е трудно да повярвам, че този човек е съзнателен мошеник. 
От друга страна голяма част от тези големи личности дори не са свидетелствали срещу него, няма нито една жалба срещу Спас. Всичко са само приказки. В същото време в очите ми не се различават от тия, дето търкат ръчички и си купуват "изгодно" маратонки "Adibas" и се хвалят как са ударили кьоравото. 

Вие колко приятели имате във Фейсбук и колко от тях познавате наистина? Колко от тях сте се съгласили да станат Ваши приятели само защото сте видели, че вече трима ваши приятели са му приятели и сте сметнали, че е част от кръжеца ви?
И аз имам много такива приятели, които нито съм виждал, нито мога да позная на улицата. Но като коментират 10-20 пъти и в един момент усещам близост, сякаш са ми стари приятели. Подсъзнателно те стават част от твоя кръжец.
Ще проследя темата с голям интерес. И ми се струва, че накрая Спас ще бъде оправдан или осъден за кокошкарство, а много хора ще си вземат поука на кой се доверяват в интернет.
Ето и няколко любопитни подробности:
- Спас бил разследван за продажба на евтини самолетни билети през 2011 г. Разследването било прекратено.
- Днес прокуратурата обяви, че всъщност било прекратено, защото не можели да го намерят, та го пуснали за международно издирване в Интерпол
- Откакто излезе новината са минали 4 дни и ГДБОП арестува Спас
- Което води до извода, че този човек е издирван 5-6 години, но когато гръмва новината за него е издирен и арестуван за 4 дни?!?
- Спас е давал интервюта за множество медии, търсен е като политически коментатор. Пишел е за Chronicle, Webcafe, давал е интервюта в БНР и телевизии.
- До момента няма жалба срещу него
- След ареста му днес, Фейсбук профила му "светнал", че е онлайн, което е невъзможно.

P.S. Имах интересна дискусия с колега по темата, която донякъде ме накара да помисля в друга посока, която скоро ще споделя. Вече съм леко разколебан в тезата си, че този човечец е така безобиден, но изникнаха други въпроси, които заслужават да бъдат засегнати. Като например модата в медиите и тяхната способност да канят хора за събеседници или пък психологията на общуването в интернет.