avatar

Magyar публикува нещо, което провокира положителен ответ !

Да, благодаря му за клипчето, което уви е свалено поради копирайт, но успях да го изгледам.
Накратко, както и той каза, историята е за едно училище и неговия хор - детски хор, който участва в изява в чужбина. Обаче, по време на репетициите, децата, които не пеят перфектно по класически прийом биват уговаряни само да си отварят и затварят устата. Но, бидейки чувствително искрени към лъжата и неискреността, на самото представление, когато учителката издирижирва началото всички мълчаливо не пеят пред публиката. В мига, преди да започне това две от момичетата се хващат за ръце, за да си вдъхнат смелост и  хорът мълчаливо отстоява истината, не-пеейки в продължение на около 3-4 опита. Учителката, вбесено-засрамена напуска сцената, докато публиката започва да негодува и хората се въртят, коментирайки случая. И тогава децата запяват ! Запяват вдъхновено, искрено, от сърце.

Това е въведението, а това филмче е простичко и силно. Дори го изгледах в оригиналния език, въпреки че ми е непонятен, за да попия напълно и изцяло културната енергия. Филмчето е отпор, съпротива и възмездие за лъжата !

Не, ще отложа засега личните детайли, като защо ме впечатли, но накратко-обобщено лъжата и неискреността са не само поквара и болка, но и застой, застопоряване и блокаж, блокиране и блокировка. Конкретно се случва така, че въпреки продължителни, тягостни и настойчиви уговаряния за случването на "нещо", и то красиво, естетично и икономически ползотворно просто бивах лъган, че то ще се случи, и го преживявам относително тежко и резонирам по случая.

Peace !