avatar

Трифон Зарезан по нашенски

                            ТРИФОН  ЗАРЕЗАН ПО НАШЕНСКИ

     

Предварително Ви казвам, засега все още празнувам празника на старата дата. Самото зарязване го правя почти всяка вечер, но спазвам заръката на голямата щерка да избягвам концетратите.

 Да се върнем на празника. Да е жив и здрав, който го е измислил. Незнам от кога се празнува, но аз го празнувам откакто се помня. Още от малък минеше ли покрай мен пахарката с винцето потапях си пръстчето и близвах червената течност. Дали съм се мръщел или усмихвал не помня. Като пораснах близването замених с поглъщане и тъй до ден днешен. С една дума отдавна съм бил готов за празника.

На всеки празник си правим курбан. Не съм бил организатор, но винаги активен участник. Всеки участник е зарязвал асмата в дома си, затова като се събирем действаме по втората част на празника-курбанът. В курбанът участват обикновено няколко комшии и някой близки на комшиите.  Организира се и провежда на всякъде различно, завършва  по един и същи начин, пийнали курбанджии се прибират с пълни кофи с курбан.

 Сега ще ви обясня как става курбанът при нас. Мотивите за участие са различни: желание на жена му, повод да си пийне човек, да си хапне не само курбан, да поклюкари, да си припомни аскерлъка или просто участва по навик. Оргнизацията започва с уточняване броя на устниците, мястото на провеждането, събирането на предварителната вноска, закупуването на овцата и определяне на курбанджията. За всяка дейност се определят изпълнители. По традиция всеки си носи каквото има и сърце дава, винце, ракийка,безалкохолно, хлебец, туршийка, столче, пейка, масичка, малко дръвца и задължително кофа за готовия курбан. Курбанджията определя човек да препенва курбанът, подържа огъня и кой да го сменя. Останалите се заемат с греената ракийца, мезето ....Моя милост е специалист по препенването. Отговорна дейност. От старанието ми зависи дали курбанът ще бъде бистър. От скоро научих, че мръвките първо се запържват с малко вода и солчица, за да не се разпадат и след това се налива вода.
  В последните години празникът го съчетаваме с един не традиционен за нас празник Свети Валентин. Хубавото бързо се възприема, българина от празник не се отказва. С този празник приобщихме в по голяма степен нежната половинка, към нашия по скоро мъжки празник, НАЗДРАВЕ!!!