avatar

Сиромашки рецепти 4 и 5: Френска лучена супа и червени яйца за Великден

 Това за този ден го споменавам, понеже във Фр., където работя, е католически Великден след 2 дни, а в Бг е след още месец и няколко дена. 
  В класическата френска лучена супа за 4 човека са ви нужни 8 лука, нарязани на тънко, но с големи пръстени. Взимате касерола (тенджера с дръжка) и ако котлонът ви е мъничък, на 2 пъти ще готвите количеството, защото трябва лукът да не ви е много накамарен. Взимате 4 кубчета телешки бульон (тъй като едно ви е за 500 мл, а на вас ви трябват 2 л). Едновременно включвате за бульона един котлон и за лука втори, като лука слагате върху 70-80 гр. краве масло, но може и олио. И бъркате, но сложното е, че след като се изпържи на масълцето, използвате многократно по 2 черпака само от бульона и бъркато, докато лукът поеме, а накрая завършвате с 2-3 черпака, които не искате да поеме и като махнете от котлона, му люсвате 100 мл бяло вино и 20 грама топло препечено брашно. Това с поетапно редене на 2 черпака е с цел да оцветите лука в кафяво, но някои са му намерили лесното и карамелизират, а за вино да сложат не посягат. Накрая трябва да си препечете малки филиийки и след препичането ги слагате на супата, която сте сложили в здрави огнеопорни купички; и чак тогава настъргвате точно върху филиите 200 гр. кашкавал (ементал по-точно) и запичате супата на фурна до разтопяване на кашкавала. Но за да спестите фурната, направете си кашкавалени сандвичи (принцеси) и не я мислете.
А понеже с боята в Зап. Европа се боядисват единствено сладкиши, използвайте люспите за хубаво червено, като с тях потапяте 10 и повече яйца в студена покриваща ги вода до завиране+10 минути след завирането. Слага се лъжица оцет към края и да си изстинат заедно. При охлаждане някои украсяват с капки бял нагрят парафин, който се препоръчва за полски писанки. Можете да търсите на англ. ез. "хау ту мейк писанки", знаете как се пише на езика. 
Аз всичките Великдени празнувам, а постенето не е за мен.