avatar

Сиромашка рецепта 7 и 8: Японски омлети и ориз за суши

 Преди да ви кажа как експериментирам с микровълновата ми да бланширам за няколко секунди зелеви листа или пера от праз или пресен лук, за да заменя японските водораслови кори нори за суши, нека ви въведа в различните кратки още 2-3 поста за ястия и кухни, които предстоят, защото тук не смятам да превръщам блога ми в кулинарен, а леко и с пестене на финанси да се мотивираме да готвим. Смятам да опиша пържене на солени пръстени от кръгчета лук със заливка почти за палачинки от брашно и яйца, както й картофени пръстени от картофено нишесте с чесън пак с такава заливка. После леко ще ви въведа в гръцката кухня с грис халвата и локумадес (малки бухти със захарен сироп почти като тулумби), защото вече казах за гръцката спанакопита и ще исторически правя паралел с ориенталската кухня от Азия през Иран, Ирак, Пакистан до по-късната мюсюлманска балканска кухня. 
 Днес ще ви въведа в приказката за яйцата от Далечния Изток, където похапват и доста евтини пъдпъдъчи яйца (2-3 варени за 50 ст.). И ако сте чували за придаването на традиция от "Балкантурист" (навремето) на яйцата по панагюрски, то и японците си ядат иначе френската майонеза. Азиатският Макдоналдс (който присъства във всички кит. градове например) предлага вместо леката филийка сиренце (защото азиатците от там не приемат добре лактозата) майонеза и/или кетчуп само. 
 Ето че стигнахме до японските омлети от кокоши яйца, които трябва да са обемисти. Супер обемист за закуска можете да имате от среден тиган, ако предварително сте разделили белтъците и жълтъците на 2-3 яйца и в жълтъците слагате половин чаена лъжичка сол, а в белтъците 1 чаена, като последното се бие на сняг. После смесвате и двете неща и леко бъркате, а тиганът да е на умерена (не най-високата степен) степен загрят с олио или животинско масло (да има добро кол-во, за да не залепне захарта от сместа по тигана). Изсипвате в него сместа от купата и чакате 1-2 мин. и още с незасъхнало горнище на омлета го затваряте като полуокръжност, така ще си залепне като цял многолистов пласт. Започнах с този безименен омлет, за да ви въведа в Тамагояки (многопластовия японски омлет), който обикновено се прави върху правоъгълен тиган (добре прочетохте: не кръгъл, макар че котлоните пак са им кръгли в държавата, контактите обаче са несъвместими и ви трябва адаптер, освен това се кара в лявото платно, а в Кит. единствено в Макао и Хонк. го правят заради вноса на коли от държави с такаво каране). Защото при разпльоскване на яйчено-омлетена смес и събирането и с навиване към леко повдигнатата и навита преди това част, има заформяне на правоъгълен "кекс", който после се реже на филийки. Методът: взимат се 6 яйца и се бъркат с доста повече захар, отколкото сол и се бъркат (но не на сняг) и се прави тънък първи слой (пак с много олио, за да не залепне) и се навива, помагайки си с дървена шпатула на дясно или наляво (или ако сте застанали и виждате (действате) по друг начин: напред или назад), а по опразненото тиганово място (т.е. около половината от него) леко слагате друг пласт и чакате, та още лепкаво отгоре го навивате към държания от вас настрани (все още в тигана) рулиран пласт. Така опразвате наляво например и печете надясно и при следващ пласт надясно-наляво, с разменени места фактически при всеки следващ пласт. Вижте и в Ютюб, а точните съставки не давам, за да си свикнете и вие с температурата на котлона и да си експериментирате, вижте ги също така в готварски сайтове. 
 Следва и суши с този омлет под името "Тамаго нагири суши", което представлява кубчето ориз, прикрепено с лентичка от кори за суши (тук може да се ползва от пресен или бланширан пресен лук перото). Точната марината за ориза са суши можете да прочетете в Интернет сайтовете за готвене на различни езици, а аз само ще се спра на как се приготвя оризът. За разлика от нашия европейски начин за ориза (1 чаша ориз, 3 такива вода), при този се процедира с много по-малко вода 2 и половина вода срещу 2 ориз, който се плакне и цеди 3 пъти, понеже късичкият ориз за суши и италианско ризото е по-мръсен от дългичкия. Водата и оризът се варят 6 мин. на силен огън (някои казват без, а други с похлупак, аз залагам на вторите), а после задължително с похлупак на среден огън за 10 мин. Накрая още топъл се премества, помагайки си с шпатула, в купа и там го смесваме с маринатата, за която ще си прочетете другаде.