avatar

Първи стъпки със свинчето

Първи-стъпки-със-свинчето

Морските свинчета могат да бъдат най-милите и страхотни домашни любимци. 


   
Морските свинчета се плашат лесно, така че им говорете с тихичъх глас и се движете по-бавно около тях, за да им помогнете да са спокойни. Използвайте хавлиена кърпа, докато ги държите у себе си, защото морските прасенца не могат да контролират своите нужди, както кучетата или котките. Но това не ги прави по-малко сладки, разбира се.

С търпение повечето морски прасенца ще се превърнат в любвеобвилни животинки, които обичат да бъдат гушкани. Всеки път, когато взимате морското прасенце в ръце, му давайте парченце свеж, добре обелен и измит зеленчук или обелена и добре измита ябълка от ръката си. Така то ще свикне по-лесно със стопанина си и контакта с човека. Милвайте го спокойно по главичката и гръбчето и му говорете нежно и тихичко. Постепенно то ще привикне към вас и ще придобие доверие в своя собственик.

Когато за първи път доведете морското прасенце у дома, то вероятно ще се чувства стресирано от преместването му в непозната среда. Прасенцето ще се радва да бъде оставено на спокойствие за ден-два, за да свикне с новата обстановка. Не прибързвайте да взимате морското прасенце в ръце, дайте му няколко дни да се приспособи към новия си дом, преди да започнете да го галите или взимате у вас. Въпреки, че на новото прасенце вероятно няма да му хареса да го взимат и ще препуска из клетката, за да избяга да бъде хванато, прилъгването с вкусни зеленчуци ще ви помогне да ги спечелите. Когато вдигате и носите прасчо, подкрепяйте цялото тяло с две ръце. Ето и няколко инструкции как правилно да взимаме и държим прасенцето в ръце:
1) Поставете едната си ръка около гръдния кош на морското прасенце
2) Поставете един от пръстите си пред едно от предните крачета на прасчо, за да предпазите животинчето, ако реши да скочи и има опасност от падане.
3) Подкрепяйте задните крачета на прасчо с другата ръка
4) Дръжте прасенцето с две ръце и го поставете в скута си, където то ще е на безопасно място, ако се изплъзне от ръцете ви.
5) Връщането на прасенцето в клетката става, когато то е спокойно. Внимателно държим прасчо в ръце, докато дъното на клетката е достатъчно близо, за да го поставим безопасно обратно в нея.