avatar

Преминаваме ли към „бутонно“ мислене?

Идвало ли е на някого на ум да пресметне колко пъти на ден натискаме някакъв бутон: на телефона, на компютъра, битовата техника, дистанционното управление…? Оказва се, че докато тракаме по клавишите на работа, в къщи, по пътя, тези безобидни бутончета променят нашата същност. Учените предупреждават: съвременното поколение го грози така нареченото бутонно мислене, което се характеризира със загуба на много основополагащи неврофизиологични навици от човека.

Вече се появиха първите изследвания на тази тема. Професорът от норвежкия университет Ставангер Анна Манген и френският неврофизиолог Жан-Люк Веле са провели експеримент, участниците в който трябвало да научат непозната азбука. Едни запомняли буквите, преписвайки ги на ръка, други – с помощта на компютърна програма. Крайната проверка показала, че първата група се справила със задачата по-добре от втората. Освен това, по резултати от сканиране на мозъка се изяснило, че по време на теста в тези, които са учили буквите по старата система, се активирал центърът на Брока, отговарящ за моториката на речта. А участниците във втората група въобще минали без това включване или при някои се включило много слабо.

„Изписването на всеки символ има свое отличие. Когато се опитваме да го възпроизведем, си спомняме за всички атрибути на тези думи и букви, за което даже не се замисляме, в това число и моторните детайли на тяхното възпроизвеждане“ – обяснява докторът по медицински науки, професор, завеждащ катедра невро- и патопсихология РГГУ Андрей Жиляев. Прочети