avatar

През комунизма

Някои тук ще запитат: какво си се развихрила да говориш едно време как било? Пиша го защото видях влогове и блогове с 30 и няколкогодишни, които казват какво са чули от мама и тате и се чудят къде са тия репресирани. Тях ги е имало, може и още от тях да има, имам предвид реално лежали в затвори. А какво толкова са направили? Някои - нищичко или са се изказали в защита на загазил. Чак след края и нататък след комунизма разбрах защо мой роднина по сватовство го чувах да казва, че се научил да шие добре в затвора, а аз си представях, че е имал мн. строги родители и вместо да го шамаросат, хайде на топло. Бащата на този дядо-шивач е служил при Царя, а при новия тогава режим той се е изказал в полза на баща си, поради което е бил или първо в Софийски градски затвор, или в Белене, но и вдвата общо 7 години, а синът му-бебе тогава е отраснал с дрехи на съседи.  От къде започна? От страните-победителки и настояващият за разплата Уинстън М(ч)ърчил, който идиотски поисква виновниците за войната да бъдат наказани - разбира се, те трябва да са при загубилите. Е, как наказваш национален герой в собствената му държава и при втора фаза на войната загиналите българи са много повече, включително другари на дядо ми от бивша "нацистка" и впоследствие окупирана от Хитлер при опит да се обърнеУнгария. Да се каже обаче, че от това да дадат списък с виновници на Великите победители, започват комунистическите репресии. Т.е. можело е да бъдеш убит за нищо, както се случва със синовете на покойната тогава Райна Княгиня.      

 Тъй като "Белене" е бил отворен като политически затвор за втори път (след дълго отсъствие) в края вече, много хора мислят, че междувременно не е имало рапресии, но репресирани са били закарвани в обикновените затвори. Можете да потърсите интервю на Карбовски с г-н Цветан Килограмски, който е осъден за хлапашко-хулиганско  дърпане на ръката на Т. Живков. За нещастие жертва на тормоз става дъщерята на бившия първи, понеже индийски шамани й казват, че мисията й в този й живот била да прослави родината си, тя започва да изтъква Бг като древна първа европ. сила, а това не се харесва на много по-голямата мощна държава-съюз. Тогава властта е била болезнено парещо нещо. Но аз това няма как да го зная, защото дори онзи дядо с "Беленето" никога не разбрал какво му се случва и все пак през 90-те (чрез адвокат) получава малко обезщетение (1 или 2 безплатни апартамента). Обаче в златната среда било винаги добре - да си прост (в смисъл: неграмотен) селянин е било най-добре.

 И тук правя връзка с гол. азиатска държава. За просто селянче, което става балетист, става дума във филма от Австрал. "Последният танцьор на Мао". Случаят е истински и е в основа на диплом. скандал между две големи държави, а много по-късно балетистът емигрира в Австралия, която трудно приема чужденци от многочислени държави.  Във филма става по-скоро дума за осъденета по-късно на смърт г-жа Мао, която с .... знаете какво е въртяла видния комунист на малкото си пръстче и заповядва смърт и гонене на абсолютно честни хора. Правела го е, за да скрие миналото си на куртизанка и сменените си над 5 пъти имена. Интересно е как малкият се оказва в Златна среда, бъдейки абсолютен невзрачен селски нехранимайко от затънтено село. За днешен Кит. знайте, че селата се водят в пределите на град и транспортът е по-организиран. Поради това счита се, че Шанхай не е най-големият град в света, понеже в него освен зем. влизат и индустриални райони, затова се счита по-скоро това да е Токио. 
 Ще разкажа в др. постове за културата и без Културната революция на г-жа Мао.