avatar

Образование и култура, криворазбрани ли са?

 Днес ние имаме шанса да сме информирани от различни източници, да се изявим като сценаристи, шоумени и (не го обичам това, което се появи: инфлуенсъри, защото това е като платен рекламен представител, най-вече в страни с лимитирана свобода на словото). Радвам се, че има млади и нахъсани журналисти като Станислав Цанов или откачения чаровен хейтър Любомир Жечев. Има и развлекателни разговори на "При Тото", който се е зарекъл да предава опит на младоци (като че ли той не е ;-) и с различни гости. Харесват ми ветераните Миглена Ангелова, Карбовски, май Азис също, макар че някои от колежките му, които кани, трябва сериозно да пипнат говоренето си (не се казва "влезнах", а "влязох"). Има чаровни провинциалисти като старозагорците от "Комеди", което дава лежерност в сравнение с образования Слави от "Клшърс". А и гоненият Славчо Трифонов, който в шоу ни разказа за тайните уж (в шеговит скеч) желания на Ф. Киркоров. Ще кажете, че днес може да учите с такива видеа, само че: задачата би била да отсееш нужното ти за живота ти самичък. Ако нямаш учебник или конспект, знаеш ли как да изкараш изпита, конкурса, трудовия план? А и каква ли оценка: ако всичко ти е вярно, обаче не е това, на което е свикнал преподавателят, ще ти оцени ли гениалността. Като човек, който е учил педагогика, зная, че да пишеш на всички 6, ако са изпълнили плана или нормата, не е грях. Но какво остава нататък, си е Ваш проблем, защото оценка се дава тук и сега, не е с предсказателен характер и гаранция, че все така ще устискваш в живота. 
 
 Малцина си дават сметка, че чалга културата е всъщност по-малкото зло от манакенско-футболистката или манекенско-мутренската, като се поучихме от братя-сърби, че родната песнопойка е най-добрата. С манекенки не тръгнахме добре: понеже се взимаха 14-годишни мутирали дългучки, които си падат по поне 10 г. по-големи от тях бизнесмени от началото на 90-те, като се чудиш как се става бизнесмен, като то бизнес нямаше още. Аз си спомням австралийския филм "Завръщане в рая", при който прехвърлила 40 години жена става модел. А тия нашите тогава момиченца бяха (понеже зарибяването става в пубертета и държането е още по-рано) и си останаха анемични боклучки-дългучки. Не се усещат и се гордеят (даже синоптички от "Нова"), което поставя въпроса как от участие са завършили, а една синоптичка е уредена от мама да завърши 2 елитни гимназии едновременно. Да се побъркаш как простоватите мераклийки-дългучки се целеха в тапията. То вярно бе, че простотията ни се натика от Западна Европа с некаква Клаудия, Синдито, Нао-ми, които и без да им се плаща от западни спец служби, ни промиха мозъците. Русата немка освен бронзово русите рошави и понякога коафирани косми можеше със зъбите си да уплаши всеки вампир, а явно и бившо гадже сега - фокусник, а подминахме Х. Клум, която никой не искал отначало, защото имала широк ханш и трябвало да убеждава модисти-педисти, че може да ходи. От време на време ни пускаха лъжеинформацията, че "черната пантера"-колежка-манекенка щом се карала на летищата за изгубен багаж и я прибирали в пандиза и на нас простосмъртните може да ни се случи същото. Т.е. да бъдем покорни, немутирали недългучки, каквито сме повечето. Чети, мама, и се бори вечно. 
 Но добре е, че влязохме в НАТО, тъй като армията ни бе тръгнала доста да изпростява с песента "А кога ли ще дойде денят да се уволня", която всъщност точно отразяваше положението й, но новобранци и уволнили се това чакаха, а после се хвалеха и прасваха хоризонтално една манекенка. Но при всеки режим най-успешни са в златната среда небиещи на очи момичета, които от рано са специалистки по модата и грима и дори да са високи под 1 и 65, знаят всякакви хватки. Най-вече от малки да тръгнат да се отварят. Тази от филма, дето споменах, много е изостанала в техните очи. А тия моми днес имат хубави семейства, особено ако мама им е уредила дипломи. Щото университетите ни се напълниха от "маци, на които природата е писала 6, що пък и аз да не пиша".
 А сега да ви кажа как се провежда конкурс, даже не изпит в университет, за държавна работа във Франция, а вие си преценете дали по критерия вашите дипломи имат стойност: първа чат писмен в 3 последователни дни и устен пред комисия 1 ден (чак ако се класираш след писмения). Писменият се провежда единия ден с развиване на въпрос от тема без никакъв конспект от голям исторически период: например за учител може да е литературата между 15 и 17 в. и ти трябва сам за подготвяне да се досетиш какви течения и автори са в него, като въпросът може да е или теченията, даже автор и творба/творби, а ако се откажеш от незнаене на въпроса, нямаш право да излизаш 2 часа и половина и същото е и за тези, които си пишат - т.е. през това време няма пишкане в тоалетната и ако имаш пикочни проблеми, го казваш в записването, което е 3 месеца по-рано. Втори или трети ден за учител е култура и може да ти се падне исторически въпрос за събитие през периода, а друга задача в един от 3-те дни е учебен план за разработване по научена наизуст програма от Министерството според нивото и класа на ученици. Всичко това е без излизане и джи-ес-еми за 5-6 часа всеки ден, яде се и се пие на място - на чина ти, без да приказваш. Ще попитате: да не би университетите им да са по-трудни тогава? Малко по-трудни може, поради това че преписване е немислимо, а описаният по-горе конкурс все пак може да фаворизира наизустяване. Но и университетите са горе-долу наш модел, защото преподавателите се знаят, някой може да ги заплаши, да ги подкупи даже или от възхита по дългучка да се предаде. Затова каквата и да е диплома, от където и да е, вече не се брои, иначе валидираш, превеждаш, пак валидираш и си стоиш ... безработен. Макар че за дългучки се намира. Даже тоя бизнес и при 100 процента заетост (без безработица) с дългучките е вървял, с нахакани миньончета пак. Даже са откривали ненужни постове със супер звучене отговорник, зам. отгорник, а повечето от работата е да се гримираш и въртиш дупе с "представителния" си вид. Даже до директорки са стигали с упорство и подлагане. Сега горките малко излизат на студено без гарантирано и от време на време раждат, за да се пише за тях. Понеже българският Ганьо масово си взимаше с голяма разлика (над 5 г.) маца,  не дърти 30-годишни ученолюбивки, които масово се задомиха в арабските страни с петрол, като не им облазявам за това последното. Абе Ганьо ли си, путьо ли (според актрисата Мутафова), казарма ходил за няколко месеца или не, като и жена не знаеш как се взима, какво се хвалиш за успешен живот? Ето защо не съм против възрастните самотни майки, които поради липса на манекенски талант са пренебрегвани от Ганьо и са се престрашили да отглеждат сами. Да ни е честита чалгата, поне е родна. А тенденциите да се търсят невръстни манекенки някои си я внедриха в леглото и те да си мислят защо децата им са лигави и дори след скъпо образование на Запад.