avatar

Никулден

Никулден
рецепти
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.
 
Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.
 
Св. Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.
 
В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
 
Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.
 
В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.  В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.


Искам да поздравя моите любими Никита, на първо място кума ни - Никса, желая ти всичкото щастие на земята и някой ден и ти да ни поканиш на сватба:Р Бих ти пожелала и скоро да станеш кръстник, но предполагам, че Ицо ще го зачертае с три черти:Р
После на Нина, моята съученичка - много хармония в семейството и много весели мигове с дъщеричката и.
Честит празник и на татко и баба, че са икономисти и банкери ;)
И най-накрая - мисля, че това е празникът на Бургас - честито на роднините ми в Бургас, на бургаската ми четвърт (след Пловдив , това ми е любимият град) и по-специално на дядо Христо!Както и на Силви, колежката от Бургас, която няма да видя днес, защото позорно последвах примера на Серенити и се чупих от безумния час ;)
И тъй като традицията повелява на Никулден да ядем риба, в Здраве и красота  има няколко правила за приготвянето на шаран, както и други рецепти  :)