avatar

Мони Симеонов: "Харесва ми откровеното свирене, което докосва душата"

Симеон Симеонов - Мони, е роден в Пловдив. Започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст, а на 16 заминава за САЩ със стипендия и учи в престижни американски училища за музика.

Завършва висше образование в Yale University. В момента довършва докторантурата си в University of Southern California.

Живее, учи и преподава в Лос Анджелис, Калифорния.

Ученик е на известната Мидори Гото.- Мони, как се "срещнахте" с цигулката?

- Възпитаник съм на музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив, но започнах уроци по солфеж и цигулка още в предучилищна възраст. От десети до дванадесети клас учих в Idyllwild Arts Academy в Калифорния (едно от трите средни училища пансиони в Щатите). После продължих в Eastman School of Music в Ню Йорк (Bachelors of Music, Performer's Certificate), Yale University (Masters of Music, Artist Diploma), University of Southern California (Graduate Certificate, Doctoral of Musical Arts).

В момента довършвам докторската си степен. Живея в Калифорния, преподавам тук, но пътувам по два пъти в месеца за изпълнения като концертмайстор и солист. Често пътувам с преподавателката си Мидори. Свирим по концерти, организираме образователни програми за млади музиканти, правим презентации.

- Значи сте известен музикант в САЩ... Трудно ли се постига такова ниво?

- Едва ли може да се каже, че съм известен. За мен винаги е било важно да съм подготвен физически и емоционално за всички проекти, по които работя - от продукциите в музикалното училище в Пловдив до изпълненията по американската телевизия. Това според мен е най-важната стъпка към успеха, в която и да е област. Научих го още като дете, в семейството си и от учителките си по цигулка

....

(c) Aspekti.info: http://www.aspekti.info/bg/news/i/1291-moni-simeonov-haresva-mi-otkrovenoto-svirene-koeto-dokosva-dushata/
Follow us: Aspekti.info on Facebook