avatar

Как помага Фън-Шуй?

    

     Преди седмица едно прекрасно умно момиче ме покани на кафе, за да сподели с мен нещо, което много тежеше на душата й. Помоли ме да помогна за обзавеждането на дома й, в който се чувстваше ужасно дискомфортно. Визитата ми беше в новия й апартамент, закупен от родителите й, за да има възможността да живее самостоятелно. До тук всичко е прекрасно, но майка й е толкова загрижена за дъщеря си, че не само я посещава неколкократно на ден, ами настоява интериора на жилището да бъде такъв, какъвто на нея й харесва. Би било чудесно, ако вкусовете им си съвпадаха, но за зла беда, те коренно се различаваха.
     Мнението на майката беше, че дъщеря й, която е 25 годишна вишистка, е неосведомена за новостите в интериорния дизайн, неразумна в избора си на обзавеждане, неопитна в житейските ситуации и по този повод не може сама да прецени какво да купи за дома си.
      Мнението на дъщерята, която ще наричам Никол, е че майка й е своенравна, властваща и дори деспотична. Тази млада жена искаше да живее спокойно и удобно, но беше толкова объркана, че не смееше нищо да предприеме.
      Моят ангажимент беше да й помогна да се почувства уютно в собственото си жилище.
Измерихме гарсониерата, определихме посоките на вратите, изчислихме, че Никол е подвластна на елемента дърво и като съпоставихме всичко това едно с друго, стана ясно защо й е много неприятно да стои в дома си. Започнахме да "лекуваме" жилището. Първо трябва да отделим леглото в отделна стая, защото не е хубаво да е в общо помещение. Омразната кухня запланувахме да стане спалня, защото няма по-подходящо място за спалнята от ъгъла на любовта. На тази стая Никол не искаше дори да отваря вратата. А как да иска, като помещението е подвластно на елемента огън, който е подхранван от  рождения елемент на собственичката - дърво. Освен това е в зоната "пет призрака". Как да оправим всичко това? Много лесно - лекуваме с вода, която унищожава огъня и подхранва дървото. Стените на бъдещата спалня боядисваме в нежно син цвят, леглото, нощното шкафче и тоалетката са от бяло дърво. Пердетата, завивките, възглавничките избираме да са в любимия й нежно розов цвят, а рамките за снимки, вазичката, и други украшения да са от стъкло - символ на водата. Предпочетените форми са или цилиндрични, или вълнообразни - символи на дървото и водата. Получи се една много хубава симпатична и уютна спалня - покоите на принцесата. Получи се място за релаксация, закриляно от добрите духове.
      Неприятното на повечето гарсониери е, че са средни апартаменти и след отваряне на външната врата насреща се вижда стена и врата на санитарния възел. Според философията на фън шуй банята трябва да се харесва на Водния Дракон, а за тази цел се използват всички цветове свързани с водата. Моята домакиня бе избрала перлено розово - цветът на тъй скъпо струващите мидени рожби, в комбинация с воднисто зелено. Да, това е перфектната баня. От вътрешната страна на вратата поставихме огледало .
      А какво да направим с тази стена, която толкова ограничаващо стои пред нас влизайки в апартамента? Не, не можем да я изместим, но можем да създадем илюзията за дълбочина. Избрахме фототапет с урбанистичен пейзаж или по-точно улица от любимия й Ню Йорк, която може би ще я отведе към нейните професионални успехи. Целият коридор трябваше да се преобрази в този стил, който невероятно много й допада.
      Дневната, която комбинира кухненски бокс и гостна, се намираше в много благоприянта за нея зона и там нямаше нужда да се намесвам. Там преобладаваше дърво, ориенталски мотиви и предмети.

Ето как омразният апартамент се превърна в уютен дом. Разбира се, на майка й не допадна спалнята, но тя и без това няма работа там.