avatar

И ОБРАЗОВАНИЕТО НИ Е КАТО ДЪРЖАВАТА – ПОБЪРКАНО

Това лято за пореден път се убеждавам, че всичко в България е създадено за психиатричния диспансер, НО, НО, НО образователната система минава всички други институции, сфери, системи и тем подобни  изобретения на болните мозъци, които управляват тая държава. Сега всички даскалки се чудят защо пиша това? Ми, за да седнете и да ми търсите правописните грешки, бе хора, защото не се сещате да видите какви невероятни глупости творите, като си гласувате учебните програми дружно и всички „ЗА”. Не се ли замисляте понякога, че хич не мислите. Вместо да зеете с отворени усти срещу калпавите ви директори все едно, че им капе мед от устата разберете вече, че повечето серат мухи.

Хайде, стига мъдрост! Днес не ми е до ръсене на мозък и без друго никой няма да разбере какво искам да кажа, ще стигнете само до поправянето на правописните грешки, щото толкова си можете.

ПРЕДИСТОРИЯТА на случката:

В селянийското училище на две преки от къщата ми до тази година имаше природоматематическа специалност „Математика и информатика”, тази година, когато племенникът ми трябваше да запише 8 клас се оказа, че вече информатиката върви с география, а не с математика. Бях изумена и попитах ръководството, защо така, бе, хора?

А те: „Ми видите ли математиката е трудна и учениците не се справят”. Съвсем леко побеснях, но нямаше как отвътре, така, да не ми закрещи чувството за справедливост”

- ОТ кога училището стана толкова сервилно, че угажда на идиотчета, които ги мързи да си направят бакалската сметка и от кога таблицата за умножение не е задължителна за изучаване? Сещам се и за други въпроси, ама хайде друг път. Поправете ми правописните грешки до тук, моля!

Както и да е. Разберете, че нямам нищо против географията. Смятам, че е интересна наука. А и всеки ден гледам синоптичната прогноза и съм сигурна, че хората, които се занимават с тази наука имат нужда от модерните технологии и т.н. и т.н. Но разберете ме и вие, считам, че обяснението на ръководството за отпадането на математиката, като специален предмет е меко казано ТЪПО.

Както и да е това се случи преди много време. Беше още началото на лятото.

Обаче историята е с продължение.
Племенникът ми е приет в бившия електротехникум в Благоевград, който сега е професионална гимназия. Не знам чии болен мозък реши да ликвидира техникумите и по този начин да лиши от добра професия децата, които не искат да ходят в университети и да си губят 5 години от живота в празни разходки из мраморни коридори, но и това не е темата на моята история. Обаче може и тук да ми поправите правописните грешки. Сигурна съм, че това изречение ще го прочетете.
ОЧАКВАНИЯТА НИ: детето да има професионална техническа подготовка.
РЕАЛНОСТТА: английска филология вместо отверка и клещи. ХА сега ДЕ!!!

И така племенникът ми е 8 клас. Щастие и рози, ама друг път. Сега без рози и щастието е до първата среща с класната. А тя ни сервира 12 часа английски на седмица. Няма лошо. Дори учебникът е на приемливата цена от 120 лв.. Няма лошо, ще го купим, то ние парите ги серем, не е проблем да купим един учебник. Телефона на детето е 250 лв. защо да не купим учебник пък и поне ще го ползва всеки ден по 2 часа и 25 минути приблизително. Обаче докато майка ми се възхищаваше на новата класна у мен изкрещя гадняра: „ Ама ние записахме детето в техническа специалност, а той английска филология ще учи.... Баси! Пращаш го да става електротехник, а той ще говори на жичките на английски език. Това само в България може да се случи!!!”. Уважавам Хамериканския и Хамериканците ги уважавам, а особено уважавам български даскалки, които учат български деца на Хамерикански, ама в Германия не искат да им говориш на Хамерикански, а предпочитат немски език, във Франция предпочитат френски в Испания предпочитат испански, а в България предпочитаме Хамерикански, щото ние българите си нямаме наш език – на нас всичко ни е вносно от Китай. Дори и компютрите се произвеждат там.

„Ама извинете, господин директор на бившия електротехникум, които по политическа грешка стана настояща гимназия, защо не обучавате  децата да говорят китайски ами ще ги учите на Хамерикански? Вие електротехници само за хамериканския трудов пазар ли създавате или  вместо електротехници ще създавате английски филолози? Щото аз ако исках детето да учи по 12 часа английски щях да го пратя в Оксфорд или поне в някоя езикова гимназия .” Тук всички ще скочите да ме убеждавате колко е важно един съвременен ел. техник да знае английски език. Е може да е важно, но по взжно е да знае физика, математика, химия и други такива дето имат връзка с медните жички, оксидираните кабели и др. такива. Вервайте ми! Щото като ви гръмне инсталацията ще искате електротехника да ви я оправи, няма да искате да викате преводач, за да се разберете с майстора.

Такива ми ти работи по света и у нас.

Ха сега ми пребройте правописните грешки! И те са плод на образователната система у нас. Щото и аз завърших сбъркана гимназия.