avatar

Да кажем не на ГМО!

Петиция, която открих днес, на организация, която знам, че не само говори, но и действа. И поне веднъж имаше ефект от петициите й и то положителен.

http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl

Понеже днес приемат закона за ГМО и понеже съм почти сигурна, че ще се срамуваме от него, въпреки че 97% от хората в България са против ГМО и въпреки, че ги "хрупаме" щастливо във вафли и колбаси напълно незаконно. Затова реших, че е по-добре да се действа на едро.

Аз подписах петицията, призовавам ви и вас да го направите. Сложих линк към нея и във всичките си блогове, пуснах я и във Фейсбук, и в Туитър, надявам се и вие да помогнете да я разпространим. Мисля, че си заслужава, защото е крайно време цяла Европа да изрази мнението си, което на всички е известно, е доста крайно против. С изключение на Англия и няколко други. Въпросът е, че е напълно неприемливо Комисията в лицето на Барозу да взема еднолично решение за нещо, което е толкова спорно в различните държави (и доста държави вече го оплюха официално). И да дава извинение на Бойковците да приемат закони, които са напълно неприемливи за гражданите на дадена държава. Затова мисля, че трябва да се действа на по-високо ниво. Нашите политици са подкупни и жалки, така че няма къде да ходят, освен отново да ни продадат. По-лошото е, че и европейските започват да стават такива (или поне става по-видимо), което определено ме притеснява. Наскоро четох как ЕК моли големите вериги супермаркети да се включат в активното разпространение на новите технологии - гмо и нано (въпреки, че за нано-то вече има доста статии за токсичността на някои от тях). Което на човешки език значи - сложете само такава стока, за да разберат потребителите, че нямат избор. Вие знаехте ли, че Карефур са отказали да продават ГМО и в тяхната верига те не се продават? Е, ЕК ги натиска да си променят политиката. Това ако не е отвратително, не знам кое е.

Така че да действаме както можем. Тази петиция е добро начало. Съжалявам, че пак изпуснах протеста пред НС (те къде изобщо ги обявяват - за всички чувам след като са свършили!), но мисля, че трябва да се действа на всички фронтове. От ЕП ми отговориха, че това не било тяхна работа, а на Комисията. Което не е вярно и тази петиция ще е добро допълнение към моите мрънкания. Плюс още някои статии, които събирам. Мисля, че тази битка си заслужава да се води. И мисля, че може да бъде спечелена! Малко е вероятно, но не е невъзможно. А щом не е невъзможно, значи си е напълно възможно.