avatar

Бог обича атеистите

Започнах да се изнервям от невежеството, което последните години нараства застрашително в България и ни заплашва да изпаднем в третия свят поне като манталитет. Затова реших да пиша в този блог. Сигурно ще копирам същото и в други блогове, но засега този ми попадна първи. Всеки постинг ще е отговор на конкретно твърдение, което намирам за абсурдно и показателно за невежество.

Започвам с едно което ми се мярна тук някъде. Перефразирам по памет, помня само смисъла: "Българите не вървят на добре, защото вярата в Бог намалявала".

Първата част на въпроса е субективна, според едни преди 20 години сме били най-добре, според други последните няколко години. Въпрос на гледна точка. Лично аз мисля, че откъм 2000 година леко-полеко се подобряваме. Прекалено бавно и с връщания на заден ход, но горе-долу в правилната посока.

Втората, част на твърдението намалява вярата в бога. Кой точно Бог не е ясно, но да приемем в какъвто и да е. Това определено не е вярно. От година на година Българите стават все по-вярващи, като започнем от преобладаващ атеизъм 1990-та та стигнем до една от най-вярващите страни в последните години. В евробарометър се вижда, че само 13 процента от българите са атеисти http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism#Europe

Тук има една интересна карта на галъп с оцветени страни по вяра, колкото по-светло е зеленото толко по-голям процент от населението е вярващо.

Тази карта прилича много на една друга, по процент гладуващи.

Извода ми се струва ясен. Българите по-вярващи вървят към централна Африка, българите по-атеисти към по-цивилизовани типове култура.

 

Линкове: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Percentage_population_undernourished_world_map.PNG

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gallup_Religiosity_Index_2009.png