avatar

300

300

Режисьор: Зак Снайдър
Сценарий: Зак Снайдър, Кърт Джонстад
по комикса на Франк Милър и Лин Варли
С: Джерард Бътлър, Лена Хийди, Доминк Уест, Родриго Санторо, Дейвид Уенам
Официален сайт: http://300themovie.warnerbros.com
Жанр: Екшън

Дойде времето да видим грандиозно филмово представяне на онези, както казва Вазов, “шъпа спартанци под сганта на Ксеркса”. И, вярвайте, едва ли сте си представяли спартанската саможертва в по-епохални краски, отколкото е демонстрирана тя в 300 – новият филм на Зак Снайдър е час и половина естетизирана епичност, героичност и красива смърт.

Краткото запознаване с историческата литература разкрива, че спартанското общество е било подчертано тоталитарно, традиционно-патриархално и безмилостно милитаристично. За разлика от изнежените атиняни, мъжете на Спарта не оценявали високо пировете и дълбокомислените разговори за човека и Вселената, а залагали на суровата военна дисциплина, саможертвата за общото благо и подвизите на бойното поле. Всъщност едва ли създателите на 300 са губили дни и часове в консултации с беловласи академици и внимателно изследване на историческите извори за древна Атина и Спарта. Най-малкото защото са разполагали с нещо значително по-конвертируемо – страховитият комикс на Франк Милър и Лин Варли за защитата на Термопилите срещу масираното персийско нашествие.

Правилната формула за филмиране на комикси бе уцелена още при реализацията на Sin City и правилата вече са ясни: първо – стриктно придържане към сюжетната линия и никакви своеволия с основната история и персонажите, и второ – максимална визуална прилика на филмовата картина и печатната версия. Наистина, невъзможно е да сбъркате този филм с нещо друго – 300 е консервативна екранизация на емблематичното днес издание на Dark Horse Comics с много патос, сблъсъци на мускулести мъжки тела и буйни потоци алена кръв. Но тъй като в случая не става дума за повърхностна възхвала на болката и насилието, присъстват наистина красиви сцени, в които 3D анимациите допринасят за превръщането на битката в почти изящен танц със саби. Основни действащи лица са непреклонно честолюбивият спартански воин владетел Леонид (Джерард Бътлър) и неговите 300 момци, изправящи се срещу четвърт милион зли азиатски нашественици, дошли да унищожат гръцкия свят. Опонентът му, персийският император Ксеркс (в ролята бразилецът Родриго Санторо), е всяващ страх триметров негър с фикция за божественост, което е исторически недостоверно, но пък отговаря точно на комикса. Въпреки бледите намеци за добър диалог и морални послания, основното са кръвта и стоманата, чийто романс е представен по един неподозирано мощен начин. Ето колко красиво нещо била войната.

Безсрамно окрадено от Програмата.