Двигателни игри за деца или защо общата моторика е толкова важна?

Обща характерна черта на всяко живо същество е умението да се движи. Макар да не сме най-сръчните, гъвкавите или бързите, всеки от нас притежава богат набор от движения. За да можем да ходим, тичаме, подкачаме, пълзим или каквото друго се сетите, се нуждаем от добра кондиция на общата моторика. Изпълнението на тези двигателни движения разгръща един нов свят на независимост за децата. С израстването си, бавно и плавно, те достигат цялостно узряване на опорно-двигателната система. Още с прохождането си малчуганите, постепенно започват да усъвършенстват своите движения и да изследват новия свят, който се разгръща пред очите им. 
Преоткриването на този нов свят започва с прохождането. След това бавно започват да се развиват и останалите движения – тичане, подскачане и т.н. С времето тези движения се усъвършенстват и децата пристъпват към изпълнение на нови, още по-сложни такива. Те вече знаят как да се придвижват свободно, да придобиват нови умения и за измислят нови бели. 
Вероятно сте забелязали с какво задоволство малчуганите демонстрират новите заучени движения и колко държат да бъдат забелязани и оценени. За нас възрастните, тези номера могат да бъдат изключително смешни и забавни, а понякога да ни се струват дори досадни, но децата всъщност много се гордеят с тях. 
Диапазона между 2 и 6 годишна възраст е горещия период, в който малчуганите стават много активни и започват да общуват с връстниците си. Общуването с останалите деца най-често е свързано с активни игри, като игра с топка, тичане, подскачане или промушване през тесни пространства. Те обичат да играят с парашути и хвърчила и обожават да се целят в различни мишени. Не по-малко интересни за децата са балансиращите игри, които са много подходящи за групова игра с връстниците.
Двигателните игри за деца помагат да се изгради усещане за тялото и неговите възможности. Чрез тях децата виждат света през нова призма, която ги кара да копнеят да овладеят по-бързо движенията на тялото си. Децата се научават все по-добре да контролират тялото си с времето, като усъвършенстват заучените движения чрез упражнения и повторения.
В началото малките сладури се чувстват затруднени във възпроизвеждането на по-сложни движения и не успяват да ги пресъздадат съвсем точно. Например, инструкциите на учителя по танци могат да им се сторят много трудни в началото, но постепенно с упражнения и наблюдение се учат да ги изпълняват и усъвършенстват. 
Връзките между движенията, възприятието и познанията са сложни, но именно те оказват въздействие върху всички развиващи се функции, като социално развитие, представата за света и емоционална интелигентност.
Движенията, които извършват големите мускулни групи на тялото се наричат обща моторика. Първоначално при раждането си децата пристъпват към развитие на големите мускулни групи и грубите движения, като най-напред овладяват контрола над торса и главата. В процеса на израстване постепенно започват да усъвършенстват и по-малките групи мускули, които е прието да се обуславят под названието фина моторика.  Иначе казано, чак след като усвоят контрола над краката и ръцете си, децата започват да развиват по-изолираните движения, при които се включват пръстите и китките. 
Когато грубата моторика не е добре развита, овладяването на фините движения може да се окаже пречка. А те, както знаем, са основополагащи за постъпването в първи клас. Затова на първо място при малките деца е необходимо да се усвоят уменията на грубата (обща) моторика, за да може след това да се пристъпи към упражняването на фините движения.

С какво се характеризира двигателната моторика?

Баланс – Запазване на добро равновесие;
Телесна представа – Подобряване контрола на тялото и неговата правилна позиция;
Координация на големи мускулни групи – Контрол над най-грубите движения;
Латерализация – Представата за ляво и дясно;
Пространствена ориентация – Възприятието за позицията, в която се намира тялото спрямо останалите обекти.

Какви са признаците за лошо развита обща моторика?

Детето има нарушен баланс, когато скача или прескача обекти.
Мускулният тонус на детето е занижен
Детето се затруднява да хвърля и хваща топка
При колоездене или използване гимнастически уреди, баланса на детето е нарушен.

Според проучвания, едва 5% от децата в страната спазват препоръките за физическа активност. Други изследвания сочат, че има висок ръст на затлъстяването в детска възраст през последните години. Още по-страшни са последните резултати от анализи, в които е установено, че всяко второ българче е със засегнат опорно-двигателен апарат. Най-честите деформации при децата са свързани с изкривяване на гръбначния стълб, неправилна стойка на тялото, спадане на сводовете и травматизъм. Тези примери ни показват бързия растеж на едни плашещи тенденции, които трябва накарат да осъзнаем значението на двигателната активност за децата. Те трябва да ни стимулират да осигурим на децата забавен, но в същото време активен начин на живот. 
В света на технологиите и компютрите, децата далеч не са толкова дейни, колко сме били ние в детството си. И като отговорни родители и преподаватели, ние трябва да им осигурим достатъчно активен начин на живот, който в същото време да ги интригува и да задържа интереса им към физическите занимания. 
Един от начините да предизвикате сигурен интерес за спортни дейности у малчугана е чрез двигателните игри за деца. По този начин детето ще упражнява своята обща моторика, докато се забавлява. Осигуряването на спортни и двигателни игри играе важна роля във физическото развитие на детето в бъдеще.

15 причини да осигурим двигателни игри за децата си

Подобряват баланса и равновесието на детето
Активизират обменните процеси на детето
Подобряват вниманието, паметта и мисленето на детето
Подобряват кръвооросяването на сърцето
Подобряват кръвоснабдяването на мозъка
Предотвратяват натрупването и наслагването на мазнини
Подобряват контрола на тялото
Развиват големите мускулни групи
Повишават детския имунитет
Увеличават детската мускулна маса
Усъвършенстват латерализацията
Поправят стойката на детето
Коригират пространствената ориентация
Подобряват тонуса и настроението
Физическата издръжливост на детето нараства

Това, което прави двигателните игри за деца толкова необходими е, че те поддържат цялостната телесна кондиция. Общата двигателна моторика е в пряка връзка с всички останали функции на тялото. При децата до 5 години, лошо развитата обща двигателна дейност би могла да доведе до сериозни проблеми, като умствена изостаналост, церебрална парализа и други. 
Най-значимите промени, които настъпват в тялото следствие на физическата активност са тези на мускулите. Те водят до нарастване обема на мускулните влакна и са забележими с просто око. Но освен тях, в резултат от системната физическа активност и използването на двигателни игри в тялото настъпват не по-малко важни промени в ставите, костите и сухожилията, които ние не забелязваме и не отчитаме за толкова съществени. 

Кои игри за деца подобряват общата моторика?

Игри с топка
Игри с кубчета
Стрелба в цел
Игри за ориентиране в пространството
Игри за подобряване на баланса
Игри с препятствия
Игри за преминаване на средната линия
Игри с обръчи
Игри с конуси
Парашути, тунели и палатки за деца
Игри с въжета
Каране на велосипед или триколка
Игри на открито
Модулни игри
Играчки за бутане и дърпане
Със съдействието на онлайн магазин за учители, родители и деца - Uchitel.bg