Гъмжило в първия учебен ден

Вчера се състоя първия учебен ден. В 40-то училище Луи Пастьор имаше организация и децата се приемаха през четирите входа на сградата. Но въпреки това, пред входовете се струпа голямо количество хора, които нямаше как да спазват дистанция, а съответно бяха и без маски.
Децата пък нямаше кой да ги спре да се гушкат и радват на съучениците си след няколкомесечната раздяла.

Като родител съм притеснен, че създадената организация в училищата няма да бъде ефективна и ще пренесе зараза много бързо към домовете, където е възможно децата да съжителстват с възрастни баби и дядовци, които са много уязвими.

Съвсем скоро ни очаква и типичната за сезона вълна на грипоподобни състояния, съчетани с мръсния въздух в столицата и други градове, които ще са причина за множество изострени реакции в училищните власти спрямо децата. Ако някое дете се закашля, никой няма да е сигурен дали това не се дължи на Covid 19 или на реакция на организма на мръсния въздух, грип или друго по-леко здравословно разстройство.

В България не се приеха мерки, които да осигурят спокойствие на родителите. Във Франция например беше приет закон, ако родител не може да работи дистанционно, но детето му се наложи да учи от къщи, да му се плащат 85% от заплатата от държавата. Тук няма нищо такова. Родителят трябва да измисли сам решение, каквото и да му коства това.
А същевременно синдикати, които явно са скъсали всякаква връзка с реалността, тъй като не ходят на работа като трудовия човек, чийто интереси би трябвало да защитават предлагат глоба от 1000 лв, ако родител не успее в рамките на час след получаване на сигнал да се добере до училището и да вземе детето си.... Нямам думи с които да нарека тази откровена простотия.
Какво мислите вие? Притеснени ли сте? Смятате ли, че организацията в училище е адекватна?