10 правила за защита от вируси

1.    Не отваряйте никакви файлове прикрепени към e-mail съобщение пристигнало от непознати, подозрителни или недоверени източници.
2.    Не отваряйте никакви файлове прикрепени към e-mail, освен ако не знаете какво представлява файла. Не го отваряйте, дори и да изглежда че писмото пристига от добър приятел или някой, който познавате. Бъдете по-предпазливи и преди да го отворите попитайте подателя, дали ви го е изпращал.
3.    Не отваряйте никакви файлове прикрепени към e-mail, ако заглавието на писмото е загадъчно или неочаквано. Ако е необходимо да го отворите, винаги записвайте файла на харддиска си, преди да продължите.
4.    Изтривайте верижните писма и спама. Не ги препращайте и не им отговаряйте.
5.    Не сваляйте никакви файлове от хора, които не познавате.
6.    Бъдете много внимателни, когато сваляте файлове от интернет. Уверете се, че източникът е сигурен и има добра репутация. Проверете дали сайта проверява файловете с антивирусна програма. Ако не сте сигурни в нищо от изброените, не сваляйте файла изобщо, или го свалете в отделна папка и го тествайте с вашия антивирусен софтуер преди да го стартирате.
7.    Актуализирайте антивирусната си програма често. Над 500 нови вируса се откриват всеки месец и за да ги засича вирусният скенер, той трябва да ги познава. Тези актуализации представляват в повечето случаи файлове с вирусни сигнатури. Понякога е добре да се актуализира и самата антивирусна програма.
8.    Правете архив на файловете си редовно. Ако вирус унищожи вашите данни, най-малкото вие ще можете да ги замените от копието, което сте им направили. Трябва да съхранявате архивите на отделно място от това където се намират и вашите работни файлове. За предпочитане е това да се прави на диск, който да се съхранява на сигурно място.
9.    Когато се съмнявате, винаги действайте предпазливо и не отваряйте, не сваляйте и не изпълнявайте никакви файлове. Проверявайте на сайта на производителят на операционната ви система, уеб браузър и често използваните приложения, дали няма публикувани ъпдейти и кръпки. Един пример е секцията за сигурност в сайта на Microsoft, намиращ се на адрес: http://www.microsoft.com/security
10.     Ако се съмнявате за каквато и да е била потенциална ситуация, която може да се дължи на вируси, контактувайте с производителят на антивирусният ви софтуер.