0 0 гласа

Пътуване в чужбина с бебе или малко дете

Преди три години дъщеричката ни беше на 1 годинка и решихме да отидем в Гърция за 3 дни. Подготвихме се поне 2 седмици предварително, като прочетох доста информация по темата за пътуването към Гърция. Интересуваше ме как се минава границата с малко дете и в най-различни форуми прочетох, че е много важно да се носи акта за раждане. Никъде обаче не видях информация, че е нужно бебето да има международен паспорт. Струваше ми се нелогично - та как ще го снимаме за паспорт?

Когато стигнахме до Кулата и спряхме за проверка полицая пожела да види паспорт на детето. Ето, че трябвало бебето да има международен паспорт! Попитах полицая как така ще се издаде задграничен паспорт на такова малко дете и той каза, че се изкарват паспорти на бебета. Наложи се да се върнем в София и да минем експресно за паспорт на Мария Луиза в паспортния отдел. Снимката за международния паспорт беше много сладка - бебето беше държано от майка си с две ръце, а то се цъкли към камерата. За изваждането ни беше нужно да носим акта за раждане и да присъстваме и двамата родители.
Ето я и снимката. Успях да я извадя от международния паспорт благодарение на това, че тя е записана във файл, който стои в чип в първата корица на паспорта. Чете се чрез NFC на телефона, като ви трябва приложение, което разчита паспортни данни. Има такива в Google Play.
Та така се сдобихме с международен паспорт на малката Ени, като този паспорт ще бъде валиден докато тя стане на 5 години. Можете ли да си представите как ще я познаят на тази снимка в паспорта, след като тя вече не изглежда така? :)

Така че, ако пътувате в чужбина и се чудите дали за бебето е нужен международен паспорт, надявам се, че съм ви помогнал. Реших да напиша статията, защото една колежка днес ми сподели, че смята да ходи в Гърция. Питах я дали е изкарала паспорт на нейното бебе и тя ми каза: "Паспорт на бебе? Ще носим акта за раждане!". След това нейно изявление и разказах за моите премеждия и тя реши да отиде да извади паспорт.

Ще се радваме да прочетем в бебешката общност нещо и от теб!